Meny Lukk

CFD

CFD contracts for difference fordeler med cfd trading

Contract for Difference eller CFD lar investorer og tradere være indirekte eksponert mot kursutviklingen i det underliggende instrumentet, uten å være direkte investert i instrumentet.

CFD

I praksis er CFD trading en avtale mellom en investor og en utsteder av Contract for Difference om at eventuell endring i verdien fra åpning av posisjoner til stengning av posisjon tilfaller investor. Det betyr at dersom investor har tatt en long posisjon og verdien på CFD stiger vil verdistigningen tilfalle investor. Faller derimot kursen vil kursfallet føre til at investor går på et tap.

Motpartsrisiko og likviditetsrisiko

Når du kjøper en aksje som er notert på for eksempel Oslo Børs vil aksjen bli levert til din VPS konto. Det betyr at du vil ha full kontroll på dine eiendeler selv om megleren du kjøpe aksjen via skulle gå konkurs. Dette gjelder ikke når du driver med CFD trading. Dette er som nevnt en avtale mellom deg og megler, og du eier ikke det underliggende instrumentet. Derfor påtar du deg en motpartsrisiko når du driver med CFD trading. Innskudd er som regel dekket, men aktive posisjoner vil normalt være tapt dersom megleren går konkurs.

En annen type risiko forbundet med CFD trading er likviditetsrisiko. Megleren opptrer som regel som market maker, det vil si at megleren gjennomfører handler for å sikre markedsaktivitet opp til et visst nivå. Utover dette er det kun kundene hos meglerne som skaper likviditet og omsetning i CFD markedet. I perioder kan markedet dermed ha så lite omsetning at dette kan føre til at du ikke får solgt ut posisjoner.

Regulering

Det er først og fremst utenlandske nettmeglere som tilbyr CFD trading. Dette gjør at det kan være vanskelig å finne seriøse tilbydere som leverer tradingtjenester av høy kvalitet. For å være sikker på at du driver med CFD trading hos seriøse nettmeglere bør du alltid undersøke hvilke lisenser og tillatelser nettmeglerne har.

I Europa er det først og fremst CySEC og FCA som fører tilsyn. At nettmeglerne har minst en av disse lisensene er et minimum. I Norge er det Finanstilsynet som er øverste myndighet, og vi anbefaler at du undersøker om nettmegleren du vurderer har de nødvendige tillatelsene før du åpner trading konto.

Alle markedsplassene du kan lese om på vår side har lisens fra enten CySEC eller FCA, og alle nødvendige tillatelser fra det norske Finanstilsynet.

Markedsplasser for CFD trading


eToro vurdering


  • Best på utenlandske aksjer
  • Lave kostnader
  • Godkjent av Finanstilsynet


Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees


TradingView vurdering


  • Beste analyseprogram
  • Norske og utenlandske aksjer
  • Prøv Pro gratis i 30 dager


Du kan prøve TradingView Pro gratis i 30 dager. Etter prøveperioden kan du enten betale for Pro versjonen eller velge Basic som er en gratis versjon av analyseprogrammet.

Spread

Ved CFD trading betaler du ingen kurtasje når du kjøper og selger Contract for Difference. Det du derimot betaler er spread. For uerfarne tradere kan dette virke som en skjult kostnad. Spread er forskjellen mellom kjøpskurs og salgskurs. Når du kjøper en Contract for Difference utføres denne til kjøpskurs. Salgskurs ligger derimot under denne kursen, noe som betyr at du får øyeblikkelig et urealisert tap når du åpner posisjonen.

Gearing

For mange tradere er det muligheten for gearing som er den store fordelen med CFD trading. Men, gearing er også en av de viktigste grunnene til at mange taper penger på CFD trading. Posisjoner med Contract for Difference kan geares opptil 30 ganger, sammenlignet med vanlige aksjer som kan geares opptil 5 ganger er dette veldig høyt. Med full gearing på 30x og et fall på litt over 3 % vil hele egenkapitalen være tapt. På grunn av dette er det svært viktig å sette seg inn i hvordan gearing fungerer og hvilke verktøy som kan brukes for å kontrollere deler av denne økte risikoen før en begynner med CFD trading.

Shorting med CFD

Contract for Difference er sammensatte produkter, og kan settes sammen på en slik måte at kursutviklingen på CFD er motsatt av kursutviklingen på det underliggende instrumentet. Ved å kjøpe en salgs CFD vil du dermed kunne innta en short posisjon. Altså vil du ikke være avhengig av å finne en investor som er villig til å låne ut sine aksjer for shorting dersom du driver med CFD trading.

Lær mer om finansielle instrumenter

Bruk av CFD i trading

Contract for Differenece har flere fordeler, men samtidig er dette instrumenter som passer best for erfarne tradere som har en god forståelse av risikoen som er forbundet med denne formen for trading. Før du begynner å trade Contract for Difference er det viktig å sette seg inn i hvordan gearing fungerer. Du bør også ha en god forståelse av risikodiversifisering og stop/loss. Mange taper innskutt beløp på trading med Contract for Difference, og du må være klar over denne risikoen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

eighteen − 9 =