Meny Lukk

DCF

DCF - Discounted Cash Flow

Discounted Cash Flow eller DCF er en analysemetode som brukes for å finne verdien av en investering basert på fremtidig pengestrømmer. Selv om du ikke trenger å kunne DCF til fingerspissene er det en fordel å forstå hvordan analysemetoden fungerer. Det vil gi deg et godt grunnlag til å bedømme selskapsanalyser fra meglerhus.

DCF – Discounted Cash Flow

DCF analyse av aksjer finner nåverdien basert på fremtid pengestrøm. Nåverdien brukes til å vurdere potensielle investeringer. Dersom nåverdien du finner med DCF analyse av aksjer er høyere enn markedsverdien kan dette være et tegn på at det kan være en god investering.

Hensikten med en DCF analyse av aksjer er å beregne hvor mye penger en investor vil få fra en investering justert for pengers tidsverdi. Pengers tidsverdi bygger på at penger er mer verdt i dag enn i morgen.

Eksempelvis kan vi anta at renten du har på sparekontoen din er på 2,5 % pa. Det betyr at dersom du setter inn 100 kr på sparekontoen din vil du ha 102,50 kr etter et år. Dersom du derimot ikke mottar denne hundrelappen før om et år vil nåverdien være 97,50 kr siden du ikke får noe rente på den.

En DCF analyse av aksjer består av fire forskjellige steg. Hvert av disse stegene er forklart i egne poster siden disse kan være ganske omfattende.

  1. Tidshorisont og inntektsvekst
  2. Free Cash Flow
  3. Diskonteringsrente
  4. Rettferdig verdi
Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om DCF analyse av aksjer

Praktisk bruk av Discounted Cash Flow

Discounted Cash Flow analyser har ofte lang tidshorisont på mellom 1 og 5 år. Det betyr at det først og fremst er langsiktige investorer som har nytte av disse fundamentale analysene. DCF analyser av aksjer kan også brukes til å sammenligne to ulike investeringsalternativer og velge den investeringen som viser størst oppside. Tradere kan også ha nytte av å forstå hvordan analyse metoden fungerer og lese analyser av aksjeselskaper.

Dersom et aksjeselskap har fått en sterk kjøpsanbefaling kan dette være et signal om at aksjen kan få eller fortsette en stigende trend. For tradere kan dette utnyttes ved å kjøpe aksjer på svake dager hvor kursen faller og selge på dager hvor kursen stiger.

Motsatt vil det være dersom en aksje har fått en sterk salgsanbefaling. Dette kan være et tegn på at aksjen vil få en fallende trend fremover. Her kan man innta shortposisjoner på dager hvor kursen stiger sterkt og dekke inn posisjonene når kursene faller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

12 − 8 =