Meny Lukk

Flytende gjennomsnitt

WMA weighted moving average

En etablert trend er først definert når trendgulvet er testet tre ganger og trendtaket er testet to ganger. Med flytende gjennomsnitt kan du oppdage trender tidlig.

Flytende gjennomsnitt

Tekniske trender kan bruke mye tid på å bli etablert. Ofte sitter man igjen med inntrykk av at aksjen allerede har stukket av gårde. Slik kan det også ofte være når du driver med aksjetrading. Men, ved å bruke flytende gjennomsnitt kan du raskt oppdage trendskifter. Ofte kalles flytende gjennomsnitt for glidende gjennomsnitt eller Moving Average.

Flytende gjennomsnitt beregnes for en periode du selv bestemmer lengden på. Det vanligste er å benytte seg av to gjennomsnitt, 50 dager og 200 dager. Indikatorens verdi blir satt ved å finne gjennomsnittsverdien for aksjen i perioden du har valgt. Velger du 50 dager vil indikatoren alltid vise gjennomsnittsverdi for de foregående 50 dagene.

Ved å bruke 200 dager og 50 dager kan du finne langsiktige tekniske trender. Det kan i mange tilfeller være en god ide å bruke kortere gjennomsnitt. Spesielt dersom du driver aktivt med trading.

Det finnes flere ulike former for flytende gjennomsnitt innen teknisk analyse. Den mest brukte er vektet flytende gjennomsnitt, eller Weighted Moving Average.

 • Simple
 • Exponential
 • Time series
 • Triangular
 • Variable
 • VIDYA
 • Weighted
 • Welles Wilder
 • Hull
 • Double Exponential
 • Triple Exponential
Golden Cross Flytende gjennomsnitt

Golden Cross

Flytende gjennomsnitt brukes til å finne trendskifter. Trendskiftene kommer når vi ser det kortsiktige gjennomsnittet bryte gjennom det langsiktige gjennomsnittet. Dersom det kortsiktige gjennomsnittet bryter opp gjennom det langsiktige gjennomsnittet har vi et Golden Cross. Dette er et signal for at vi får en stigende langsiktig trend.

I chartet ovenfor kan du se den røde linjen som er det korte gjennomsnittet for MOWI kursen. Vi har her brukt 50 dagers gjennomsnitt. Den grønne linjen er derimot det lange gjennomsnittet på 200 dager. I mars 2018 kan du se den røde linjen bryte opp over den grønne, vi har et Golden Cross og et signal om en positiv trend fremover.

Noe som er viktig å legge merke til er at gjennomsnittene også virker som både støtte og motstand. Kursen har testet støtte og motstand i både 50 dagers- og 200 dagers gjennomsnitt flere ganger.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
 • Anbefalt nettmegler
 • Ingen kurtasje - lav spread
 • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
 • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.
Death Cross

Death Cross

Flytende gjennomsnitt kan også brukes til å identifisere fallende trender. Når en aksjekurs går fra en stigende trend til en fallende trend vil dette vise seg som et Death Cross. Death Cross finnes i punktet der det korte gjennomsnittet bryter ned gjennom det langsiktige gjennomsnittet. Dette er en indikasjon på at kursen vil falle fremover.

I chartet over kan du se at NAS kursen fikk et Death Cross i november 2018. Den røde linjen for det korte gjennomsnittet på 50 dager brøt ned gjennom den grønne linjen som er det lange gjennomsnittet på 200 dager. Trenden ble sterkt negativ og aksjen falt kraftig i tiden etter dette.

Her kan vi også se at kursen har testet motstanden i det kortsiktige flytende gjennomsnittet flere ganger. Helt på slutten av grafen kan vi også se at den røde linjen for det korte gjennomsnittet har brutt opp over det lange gjennomsnittet. Det kan indikere at trenden blir positiv i tiden fremover.

Lær mer om tekniske indikatorer

Praktisk bruk av flytende gjennomsnitt i trading

The trend is your friend sies det. Men, ved å kun bruke tekniske trender som tegnes inn etter definisjonen om at gulvet skal testes tre ganger mens taket skal testet to ganger kan man gå glipp av mange tradingmuligheter.

Det er her flytende gjennomsnitt kommer inn i bildet. Moving Average eller glidende gjennomsnitt har en tendens til å langt raskere signalisere trendskifter. Altså kan flytende gjennomsnitt gi viktige kjøps- og salgsignaler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

19 + 6 =