Meny Lukk

Gaps

Gaps

Ofte kan det komme nyheter etter børsens stengetid. Disse kan gi store utslag i kursene, og kursbevegelsene kalles gaps. For å finne disse hoppene i kursen må du bruke candlestick chart. Det finnes i hovedsak fire forskjellige typer gaps, og de kan gi informasjon om at gapet skal fylles, at trenden fortsetter eller kan snu.

Common Gaps

Common gaps

Det er common gaps som er den mest vanlige formen for gap. Det som kjennetegner disse er at aksjekursen ikke har noen bestemt trend når den gjør enten et hopp eller et fall. I chartet over kan vi se Telenor kursen. Her er det ingen etablert trend, og plutselig dropper kursen. Vi har ikke funnet årsaken til droppet, men ofte er det selskapsspesifikke nyheter, analytikere som oppjusterer eller nedjusterer kursmål eller rett og slett generelle markedforhold som kan påvirke kursen til å danne et gap.

Fill the gap

Når det gjelder common gaps ser vi ofte at vi får en påfølgende reaksjon i kursen. Nemlig fill the gap. Dette er en reaksjon enten oppover dersom gapet var et fall, eller nedover dersom gapet var stigning. I Telenor chartet over falt kursen da det ble dannet et gap. Deretter steg kursen for å fylle gapet.

Breakaway gaps

Breakaway gaps

Breakaway gaps oppstår som regel etter brudd på motstandsnivåer eller gjennom trendtak og støttenivåer eller trendgulv. I tillegg kan de oppstå som brudd på støtte eller motstand i tekniske formasjoner. Breakaway gap tolkes som styrke i en ny trend. I PGS chartet over ser vi at kursen er inne i en fallende kortsiktig trend hvor det blå 20-dagers gjennomsnittet beveger seg under 50-dagers gjennomsnitt som er rødt. I tillegg er det et motstandsnivå. Vi får et golden cross hvor det korte gjennomsnittet bryter opp gjennom det lange gjennomsnittet, noe som signaliserer at trenden snur. Kursen gjør et hopp opp gjennom motstanden, og vi har fått et breakaway gap som er et godt signal for den kommende stigende trenden.

Runaway gaps

Runaway gaps

Runaway gaps oppstår i trender, både fallende og stigende trender. Gapet fungerer som en forsterkning av trenden, for eksempel ved at kjøpere som har stått på sidelinjen kaster seg på, eller tradere har sittet med posisjoner som går i tap og selger dem ut. I chartet for Apple kan vi se at kursen er inne i en langsiktig stigende trend. Kursen beveger seg litt over trendgulvet før den gjør et kraftig hopp og går i trendtaket. Kursen stiger fortsatt godt i tiden etter gapet oppsto.

Exhaustion gap

Exhaustion gaps

Et exhaustion gap oppstår ofte etter at kursen har steget kraftig over kort eller lengre tid. Exhaustion gap er ofte et signal om at den stigende trenden er i ferd med å snu. I chartet for MOWI kan vi se at kursen har steget godt innenfor en stigende trend i tre måneder før den plutselig får et ganske kraftig fall. Et exhaustion gap har blitt dannet, og vi kan se at den kortsiktige trenden blir fallende i tiden etter. Vi får et death cross i 20-dagers og 50 dagers gjennomsnitt. Faktisk faller kursen helt ned til 200-dagers gjennomsnitt.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om tekniske formasjoner

Praktisk bruk av gaps i trading

Når det gjelder daytrading kan gaps være veldig nyttige. Common gaps, hvor det kan komme et fill the gap gir muligheter til kjøp av aksjer. Det samme gjelder for exhaustion, runaway gaps og breakaway gaps som kan gi viktig informasjon om fremtidig trendutvikling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

10 + 3 =