Meny Lukk

P/B

P/B pris/bok price/book

Pris/Bok eller P/B er en multippel som sier noe om et selskaps markedsverdi i forhold til selskapets bokførte verdier. Bokført verdi er også totale eiendeler fratrukket immatrielle eiendeler og gjeld.

P/B

P/B er en vanlig multippel som er lett tilgjengelig. Den er ofte oppgitt i de fleste selskapsanalyser, i tillegg blir den også ofte oppgitt på markedsplasser og i finansaviser. Likevel kan det være greit å kjenne til hvordan Price/Book regnes ut i praksis. Formelen finner du nedenfor. Markedspris pr aksje finner du hos megleren din. Bokførte verdier pr aksjer må derimot regnes ut. Dette gjøres ved (totale eiendeler – total gjeld) / antall aksjer.

  • Pris/Bok = Markedspris pr aksje / Bokførte verdier pr aksje
Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om fundamental analyse

Praktisk bruk av Price/Book

Pris/Bok er en veldig enkel multippel som kan brukes til å finne investeringsmuligheter. Men, det er ting å være obs på, og det er ikke anbefalt å kun bruke Price/Book når du tar en avgjørelse om å investere.

Pris/Bok kan brukes til å finne undervurderte selskaper. Ved å sammenligne P/B for flere selskaper som driver i samme bransje kan du se hvilke selskaper som er lavest priset. Akkurat hva som er lavt priset avhenger av hvilken bransje du undersøker. Derfor kan det være en god ide å finne gjennomsnittlig Pris/Bok for hele bransjen.

Det er ikke automatisk gitt at selskapet med lavest Pris/Bok er den mest gunstige investeringen. En lav Price/Book kan også være et tegn på at det er noe fundamentalt galt med selskapet. Derfor er det viktig å også sjekke andre multipler eller gjøre en fundamental analyse av selskapet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

10 + thirteen =