Meny Lukk

P/E

p/e pris/inntekt price/earnings pe

Price/Earnings eller P/E er kanskje den best kjente multippelen. Price/Earnings sier noe som forholdet mellom aksjekurs og earnings per share eller EPS.

P/E

Price/Earnings er både en viktig og vanlig multippelanalyse, og er derfor lett tilgjengelig. Du finner den i de fleste finansaviser som gir oversikt over aksjekurser, i aksjeanalyser, og hos de fleste nettmeglere. Som andre multipler er det en fordel å forstå hvordan den er regnet ut. Markedsverdien pr aksje finner du hos nettmegleren din. EPS eller earnings per share kan derimot kreve litt mer innsats å finne. EPS finner du ved å dele årsresulatet på antall utestående aksjer. Enkelte ganger må resultatet justeres dersom det har blitt utbetalt utbytte til noen aksjeklasser, men ikke andre. I tillegg kan antallet utestående aksjer forandres i løpet av et år. Som regel brukes antall utestående aksjer ved slutten av perioden.

  • P/E = Markedsverdi pr aksje / EPS
Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om fundamental analyse

Praktisk bruk av Price/Earnings

P/E er veldig nyttig for å kunne si noe om et selskaps markedsverdi. Ofte regnes en Price/Earnings verdi på 10 som billig. Men, dette kan variere i de forskjellige bransjene. Derfor er det viktig å sammenligne P/E for flere forskjellige selskaper som driver i samme bransje. Når dette gjøres er det også viktig å kjenne til hvor i utviklingen de forskjellige selskapene er. Et selskap som nettopp har startet kan ofte ha en langt høyere Price/Earnings enn et selskap som er etablert og har stabile inntekter. Dette kan skyldes at markedet forventer at det nystartede selskapet skal få inntekter i fremtiden. På grunn av dette er det også viktig å undersøke andre multipler og andre analysemetoder før du tar en beslutning om å investere i en aksje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

twelve + 10 =