Meny Lukk

P/E

p/e pris/inntekt price/earnings pe

Price/Earnings eller P/E er kanskje den best kjente multippelen. Price/Earnings sier noe som forholdet mellom aksjekurs og earnings per share eller EPS.

P/E

Price/Earnings er både en viktig og vanlig multippelanalyse, og er derfor lett tilgjengelig. Du finner den i de fleste finansaviser som gir oversikt over aksjekurser, i aksjeanalyser, og hos de fleste nettmeglere. Som andre multipler er det en fordel å forstå hvordan den er regnet ut. Markedsverdien pr aksje finner du hos nettmegleren din. EPS eller earnings per share kan derimot kreve litt mer innsats å finne. EPS finner du ved å dele årsresulatet på antall utestående aksjer. Enkelte ganger må resultatet justeres dersom det har blitt utbetalt utbytte til noen aksjeklasser, men ikke andre. I tillegg kan antallet utestående aksjer forandres i løpet av et år. Som regel brukes antall utestående aksjer ved slutten av perioden.

  • P/E = Markedsverdi pr aksje / EPS
  • CFD og aksjer
  • 0 kommisjon
  • Bra analyseprogram
  • Godkjent av Finanstilsynet

62 % av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å tape pengene dine ved å handle med høy risiko.

Lær mer om fundamental analyse

Praktisk bruk av Price/Earnings

P/E er veldig nyttig for å kunne si noe om et selskaps markedsverdi. Ofte regnes en Price/Earnings verdi på 10 som billig. Men, dette kan variere i de forskjellige bransjene. Derfor er det viktig å sammenligne P/E for flere forskjellige selskaper som driver i samme bransje. Når dette gjøres er det også viktig å kjenne til hvor i utviklingen de forskjellige selskapene er. Et selskap som nettopp har startet kan ofte ha en langt høyere Price/Earnings enn et selskap som er etablert og har stabile inntekter. Dette kan skyldes at markedet forventer at det nystartede selskapet skal få inntekter i fremtiden. På grunn av dette er det også viktig å undersøke andre multipler og andre analysemetoder før du tar en beslutning om å investere i en aksje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

one × five =

Vis knapper
Skjul knapper