Meny Lukk

Primærtrend og sekundærtrend

Primærtrend og sekundærtrend

Tekniske trender kan skilles på flere måter enn bare stigende, fallende eller sidelengs utvikling. Vi har nemlig også primærtrend og sekundærtrend.

Primærtrend og sekundærtrend

Ofte snakker vi om at primærtrenden er langsiktig, mens sekundærtrenden er kortsiktig. Det er forsåvidt riktig om en setter primærtrend og sekundærtrend opp mot hverandre. Men, en primærtrend kan også være kortsiktig.

Dette kan virke forvirrende, men en primærtrend er altså hovedtrenden for en kurs. Sekundærtrenden er derimot en trend som dannes innenfor hovedtrenden.

Primærtrend

Primærtrend

I chartet over kan vi se et golden cross i WMA på chartet til MOWI som ble dannet i slutten av februar 2018. Dette ser du på chartet hvor det røde 50-dagers gjennomsnittet går over det grønne gjennomsnittet på 200 dager. I ettertid kan vi at dette var startet på en langsiktig stigende trend som har pågått i rundt to år. Denne langsiktige tekniske trenden er primærtrenden.

Kursen har flere ganger testet støtten i trendgulvet, i tillegg til å ha testet motstanden i trendtaket. MOWI kursen har holdt seg på oversiden av 200-dagers gjennomsnitt, med kun noen få tester av dette.

Sekundærtrend

Sekundærtrend

Ser du nærmere på chartet til MOWI vil du kunne se at det har blitt etablert flere tekniske trenden innenfor hovedtrenden eller primærtrenden. Det er disse som er sekundærtrender. Som kjent er definisjonen av en teknisk trend oppfylt når trendgulvet er testet tre ganger, og trendtaket er testet to ganger. Innenfor primærtrenden er det både stigende trender og fallende trender. For de som driver med aksjetrading skaper disse mange muligheter.

Istedet for 200-dagers gjennomsnitt og 50-dagers gjennomsnitt har vi brukt 50-dagers gjennomsnitt som det grønne lange gjennomsnittet. I tillegg har vi brukt 12-dagers gjennomsnitt for det røde kortsiktige gjennomsnittet.

Kurtasjefri aksjehandel på 16 børser - invester i mer enn 2000 aksjer uten kurtasje
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Delta i eToro Aksjeforum
  • Godkjent av Finanstilsynet

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Lær mer om tekniske trender

Praktisk bruk av primærtrend og sekundærtrend i trading

Både primærtrend og sekundærtrend kan brukes til trading. Er du en av de som ikke handler mye kan det å følge primærtrenden være den beste løsningen. Planen kan da være å kjøpe på golden cross og selge på death cross i de lange gjennomsnittene. I chartet over viser 200-dagers og 50-dagers gjennomsnitt kun et golden cross. Ennå har det ikke blitt gitt noe salgssignal i form av death cross.

Er du derimot en trader med kortere investeringshorisont kan det å følge primærtrenden være givende. I chartet med de korte gjennomsnittene har det vært hele fire golden cross og fem death cross.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 × three =