Meny Lukk

RSI

RSI

Det er ikke enkelt å si om en aksje er billig eller dyr. Langt enklere er det å bruke RSI for å se om en aksje er overkjøpt eller oversolgt.

RSI – Relative Strength Index

RSI eller Relative Strength Index er en teknisk indikator som kan gi verdier mellom 1 og 100. Formålet med indeksen er å få et standardisert uttrykk for den historiske styrken eller svakheten i en kurs.

RSI beregnes ved å se på styrken i sluttkursen de dagene kursen har steget, sammenlignet med svakheten i sluttkursen de dagene kursen har falt.

Relative Strength Index regnes ut automatisk i de mest brukte tradingplattformene. Enkelte lar deg også justere hvor mange dager som skal brukes i utregningen. Standard er å bruke 14 dager.

Overkjøpt

Overkjøpt

At en kurs er overkjøpt kjennetegnes ved at RSI har en verdi på 70 eller mer. Dette nivået på Relative Strength Index kommer som regel etter kraftig kursoppgang. Det som kjennetegner markedet i slike tilfeller er at det er overoptimistisk, og at et fall i kursen kan være nært.

I bildet ovenfor kan vi se at NAS kursen har hatt en RSI verdi over 70 fem ganger. Felles for disse tilfellene er at en kraftig kursoppgang har blitt fulgt opp av nedgang i kursen.

Oversolgt

Oversolgt

En kurs som har RSI under 30 regnes som oversolgt. Det kan bety at kursfallet er over, og at vi kan vente oss oppgang. Før Relative Strength Index når verdier under 30 ser vi ofte kraftige fall. Dermed kan vi tolke RSI under 30 som et tegn på at markedet har vært overpessimistisk.

Over har vi grafen for kursutvikling i GOOG. RSI under 30 er merket med vertikale linjer i kurschartet. I de aller fleste tilfellene hvor Relative Strength Index har vært under 30 ser vi at dette har stort sett vært veldig gode nivåer å kjøpe på.

Lær mer om tekniske indikatorer

Praktisk bruk av RSI i trading

Som nevnt kan Relative Strength Index vært svært nyttig når det gjelder timing av kjøp og salg. Sammen med teknisk analyse hvor du finner trender og tekniske formasjoner kan du lage presise analyser hvor Relative Strength Index kan luke bort falske signaler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *