Det er ikke enkelt å si om en aksje er billig eller dyr. Langt enklere er det å bruke RSI for å se om en aksje er overkjøpt eller oversolgt. Men, best resultater får en ved å bruke Relative Strength Index som en momentumindikator.
RSI – Relative Strength Index
RSI eller Relative Strength Index er en teknisk indikator som kan gi verdier mellom 1 og 100. Formålet med indeksen er å få et standardisert uttrykk for den historiske styrken eller svakheten i en kurs.
RSI beregnes ved å se på styrken i sluttkursen de dagene kursen har steget, sammenlignet med svakheten i sluttkursen de dagene kursen har falt.
Relative Strength Index regnes ut automatisk i de mest brukte tradingplattformene. Enkelte lar deg også justere hvor mange dager som skal brukes i utregningen. Standard er å bruke 14 dager.

Overkjøpt
At en kurs er overkjøpt kjennetegnes ved at RSI har en verdi på 70 eller mer. Dette nivået på Relative Strength Index kommer som regel etter kraftig kursoppgang. Det som kjennetegner markedet i slike tilfeller er at det er overoptimistisk, og at et fall i kursen kan være nært.
I bildet ovenfor kan vi se at NAS kursen har hatt en RSI verdi over 70 fem ganger. Felles for disse tilfellene er at en kraftig kursoppgang har blitt fulgt opp av nedgang i kursen.

Oversolgt
En kurs som har RSI under 30 regnes som oversolgt. Det kan bety at kursfallet er over, og at vi kan vente oss oppgang. Før Relative Strength Index når verdier under 30 ser vi ofte kraftige fall. Dermed kan vi tolke RSI under 30 som et tegn på at markedet har vært overpessimistisk.
Over har vi grafen for kursutvikling i GOOG. RSI under 30 er merket med vertikale linjer i kurschartet. I de aller fleste tilfellene hvor Relative Strength Index har vært under 30 ser vi at dette har stort sett vært veldig gode nivåer å kjøpe på.
Momentumindikator
En RSI verdi under 30 eller over 70 kan tolkes som at aksjen er enten oversolgt eller overkjøpt. Problemet med dette er at den tekniske indikatoren da vil gi mange falske signaler. Forskning viser at du kan få langt bedre resultater ved å bruke RSI indikatoren som en momentumindikator eller trendindikator.
Å bruke Relative Strength Index som en trendindikator innebærer blant annet å se den lengre trenden i RSI verdi. Her er det spesielt interessant om det over tid dannes høyere topper og høyere bunner i RSI chartet. Når Relative Strength Index trender på denne måten har forskningen vist at aksjen vil gi høyere avkastning enn aksjer som ikke trender.
Divergenser
Ved å se på den lengre tendensen i RSI verdi kan du også finne divergens. Dette oppstår når det kursen på aksjen og den tekniske indikatoren beveger seg enten fra hverandre eller mot hverandre.
Ved bull divergens vil det dannes lavere topper i aksjekursen samtidig som det dannes høyere topper i Relative Strength Index. Et brudd på motstanden, enten i chartet for aksjen eller indikatoren blir tolket som et kjøpssignal.
En bear divergens kjennetegnes av at det dannes høyere topper på chartet for aksjekursen samtidig som det dannes lavere topper i RSI chartet.
Kurtasjefri aksjehandel på 16 børser - invester i mer enn 2000 aksjer uten kurtasje | ||
![]() |
| |
Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees |
Lær mer om tekniske indikatorer
Praktisk bruk av RSI i trading
Som nevnt kan Relative Strength Index vært svært nyttig når det gjelder timing av kjøp og salg. Sammen med teknisk analyse hvor du finner trender og tekniske formasjoner kan du lage presise analyser hvor Relative Strength Index kan luke bort falske signaler.