Meny Lukk

Direkteavkastning

Direkteavkastning

For tradere er ikke direkteavkastning i seg selv så relevant. Men, å sitte langsiktig med utbytteaksjer kan gi god risikodiversifisering. Hos mange langsiktige investorer er utbytteaksjer veldig populære.

Direkteavkastning

Det finnes to måter å tjene penger på aksjer. Enten ved å kjøpe billig og selge dyrt, eller motta direkteavkastning. Utbytte blir normalt utbetalt en gang årlig, hvert kvartal, og enkelte ganger på månedlig basis. Regelen er at deler av selskapets driftsoverskudd eller ledig kapital blir tilbakebetalt som utbytte til eierne. Det kan være flere grunner til at selskapet velger å utbetale utbytte. Det kan være at selskapet er fullt utviklet og ikke har behov for videre investering, selskapet kan ha solgt ut deler av virksomheten og har ledig kapital, eller selskapet kan betale utbytte for å gjøre aksjen mer populær. Hvor stor direkteavkastningen er varierer fra selskap til selskap, og avhenger selvsagt av hvor stort overskuddet er. Vanlig direkteavkastning fra utbytteaksjer kan være mellom 2 – 5 %, men tidvis ser vi at selskaper kan betale ut langt støtte utbytter. Les mer om REITs, aksjer med månedlig utbytte.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om fundamental analyse

Praktisk bruk av direkteavkastning

Utbytte gir deg en kontantbetaling som enten kan brukes til videre investering eller feriepenger, og alt i mellom. Når utbyttet blir utbetalt vil normalt aksjen falle tilsvarende utbyttet, selv om dette ikke er en regel. For å kunne motta utbytte må du eie aksjen den dagen som er oppgitt som siste dato inklusive. Deretter vil det være oppgitt en record date. Dette er dagen det settes opp en liste over aksjonærer som vil motta utbytte eller direkteavkastning. Dagen utbytte blir utbetalt oppgis som ex div.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

one × four =