Meny Lukk

Candlesticks i teknisk analyse

Candle sticks i teknisk analyse

Det var Munehisa Homma, også kjent som Sokyu Homma, som oppfant candlestick charts. Homma var råvaretrader på Dojima Rice market på 1700- og 1800-tallet.

Candlesticks i teknisk analyse

Faktisk var Homma den første som forsøkte å fange opp markedspsykologi ved bruk av teknisk analyse. I 1755 skrev han boken The Fountain of Gold – The Three Monkey Record of Money. I boken skriver han om å gå mot markedet; “when all are bearish, there is cause for prices to rise”. Videre nevner han også det som vi kaller bull og bear markeder. Men, Homma kalte dette for Yang og Yin.

Stigende kurs

Hver eneste candlestick består av informasjon om hvordan kursen har beveget seg innenfor perioden candlesticket gjelder for. Normalt brukes det candlesticks som gjelder for en dag.

Som du kan se i bildet av det grønne candlesticket, så består denne av en tykk grønn stolpe og en tynn svart stolpe. Begge stolpene sier noe om kursutviklingen for aksjen.

Den grønne stolpens laveste punkt er dagens startkurs. Det høyeste punktet er derimot sluttkursen.

Den svarte stolpens høyeste punkt er dagens høyeste kursnivå. Det laveste punktet er derimot det laveste kursnivået.

grønt candlesticks stigende kurs candlestick hva betyr grønt candlestick

Fallende kurs

Røde candle sticks har den samme informasjonen som grønne candlesticks. Men, her er det motsatt for den fargede stolpen.

Den røde stolpens høyeste punkt er dagens startkurs. Det laveste punktet på den røde stolpen er dagens sluttkurs.

Den svarte stolpens høyeste punkt er dagens høyeste kursnivå, og det laveste punktet er dagens laveste kursnivå.

fallende kurs candlestick hva betyr rødt candlestick

Det er verdt å merke seg at ikke alle candlestick har den svarte stolpen synlig. Den svarte stolpen kan også være synlig kun på oversiden eller undersiden. I disse tilfellene har enten startkursen vært dagens høy eller lav, eller både startkurs og sluttkurs har vært dagens høy og lav.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om teknisk analyse

Praktisk bruk av candlesticks i trading

Candlestick charts kan virke rotete, men samtidig kan de gi mye og viktig informasjon. Spesielt viktig er candlesticks for å finne etablerte brudd på støtter og motstander. Videre er det mange som driver med tolkning av candlestick charts. Dersom du studerer et av disse chartene vil du raskt oppdage at hvert eneste candlestick er forskjellig, og nettopp formasjonene på disse og rekkefølgen på dem kan si noe om markedsseentimentet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

7 + fifteen =