Meny Lukk

Gearing

Gearing aksjekreditt

Mange tradere bruker gearing eller aksjekreditt til å få høyere avkastning, men, samtidig er sjansen for større tap også tilstede. Brukt riktig kan aksjekreditt være et nyttig verktøy for tradere.

Gearing

Gearing fungerer rimelig enkelt. Ihvertfall i teorien. I praksis ser vi derimot at mange tradere ikke har forstått risikoen aksjekreditt medfører. Gearing er et lån som kan brukes til å kjøpe aksjer eller andre finansinstrumenter, og det er investorens eller traderens egenkapital som stilles som sikkerhet.

Mange nybegynnere stirrer seg blinde på at med 5x gearing vil en oppgang på 10 – 20 % kunne føre til en fortjeneste på 50 til 100 %. En oppgang på 10 – 20 % er noe som skjer relativt ofte i aksjemarkedet. Men, en nedgang på 10 – 20 % er ikke sjeldent det heller. Et fall på 10 – 20 % og gearing på 5x kan føre til 50 – 100 % tap. Det kan også føre til tap på over 100 % av egenkapitalen om man ikke får solgt seg ut i tide.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om trading

Praktisk bruk av gearing i trading

De fleste nettmeglere er godt kjent med at det er langt fra alle tradere som forstår risikoen ved bruk av gearing eller aksjekreditt. På grunn av dette er det ofte den enkelte traderens kunnskaper som legges til grunn hvor mye gearing de kan bruke. I tillegg er det forskjellige risiko forbundet med forskjellige aksjeselskaper. Noen selskaper har lite gjeld og gode inntekter, det kan bety lite risiko, noe som kan gi mulighet for høyere aksjekreditt. Motsatt har enkelte aksjeselskaper lite inntekter og mye gjeld. Dette selskapet har selvsagt en helt annen risikoprofil, og det fører til at gearingen må være lavere.

Strategi for aksjekreditt og gearing

Noe mange glemmer er at selskaper har gjeld. Det betyr at aksjeselskapet i seg selv er gearet. Å øke denne gearingen medfører selvsagt større risiko. Heldigvis finnes det flere måter å håndtere denne risikoen på. Først og fremst gjelder det å ikke geare for høyt. I en oversikt over hedgefond som brukte gearing viste det seg at i snitt hadde de en gearing på 1,4x. Med såpass lav gearing har de mulighet til å stå i mot relativt kraftige fall i aksjekursene uten å måtte selge.

Når vi snakker om fond, så kjennetegnes disse av at de har en veldig stor spredning på investeringene sine. Dette er også grunnen til at mange blir rådet til å kjøpe fond fremfor aksjer. Risikodiversifisering fører nemlig til at porteføljen er mindre sårbar for dårlige nyheter fra et enkelt aksjeselskap eller fra en sektor.

For tradere er det kortsiktige svingninger som skaper muligheter i markedet. Tradere flest er godt kjent med stop/loss som er en strategi som brukes for å unngå eller minimere tap. Når man handler aksjer med aksjekreditt er det ekstra viktig å bruke stop/loss for å komme seg ut før et eventuelt fall blir for stort og spiser opp hele egenkapitalen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

thirteen − 10 =