Meny Lukk

Risikodiversifisering

Risikodiversifisering

Ved å spre investeringene ut over flere forskjellige aksjer, sektorer eller instrumenter kan du få en bedre risikoprofil. Risikodiversifisering er spesielt viktig dersom du bruker gearing.

Risikodiversifisering

Det finnes et gammelt ordtak som sier at man ikke skal samle alle eggene i samme kurv. Dette ordtaket kan også være gyldig for tradere og investorer. Risikodiversifisering handler om å spre risiko. Ved å ikke bare sitte i en enkelt aksje kan du fint stå i mot at et av selskapene ikke leverer som forventet.

Bare tenk på NAS som i løpet av de siste 3 årene har falt over 90 %. Dersom NAS var den eneste aksjen du hadde i porteføljen din ville du ha et papirtap på 90 %. Hadde du i tillegg brukt aksjekreditt ville hele egenkapitalen din være tapt for lenge siden. Dersom du derimot hadde 50 % investert i NAS og 50 % i NEL ville du derimot fått en fin avkastning siden utviklingen i NEL vil dekket tapet fra NAS og gitt ekstra gevinst.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Diversifisering av aksjer

Å kun investere i en enkelt aksje er svært risikabelt. Ofte kommer det resultatvarsel som kan få kursene til å falle 10 – 20 % og i enkelte tilfeller enda mer. Dersom du kun har denne aksjen vil det føre til at hele porteføljen din faller tilsvarende i verdi. Andre ganger kan det komme endringer i markedet som gjør at hele sektorer får endrede konkurransevilkår og dermed faller samtlige aksjer som driver innenfor sektoren. Ved å investere i flere forskjellige aksjer som driver innenfor ulike sektorer kan du stå bedre i mot hendelser som dette.

Risikodiversifisering med andre instrumenter

Det er også muligheter for å få en enda bedre risikoprofil på porteføljen din ved å investere i andre instrumenter. I tillegg kan eiendom være et godt alternativ. Når vi snakker om finansinstrumenter kan fond være et veldig godt alternativ for risikodiversifisering. Fond har ofte investeringer i flere hundre forskjellige aksjeselskap i ulike sektorer og land. Videre har vi råvarer som gull og olje. Gull er kjent for å være en sikker havn i tider med uro på børsen, og her kan du til og med oppleve at kursen stiger og demper tapet du har på aksjene du sitter med.

Lær mer om trading

Praktisk bruk av risikodiversifisering i trading

Det er flere ulike måter å bruke risikodiversifisering i forbindelse med trading. For eksempel kan du bruke deler av egenkapitalen din til å kjøpe fond som du beholder langsiktig, mens du kjøper og selger enkeltaksjer ved siden av for å utnytte svingningene i markedet. Når du har en godt diversifisert portefølje med spredd risiko kan du også bruke verktøy som øker risiko, noe som kan gi bedre avkastning. Dette kan være aksjekreditt eller gearing som vi allerede har nevnt, eller shorting som gir deg mulighet til å få avkastning i et fallende marked.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

7 + twelve =