Meny Lukk

Shorting

Shorting

Shorthandel er en metode som kan brukes for å få avkastning i et fallende marked. Shorting kan virke komplisert, men er forholdsvis enkelt. Tidvis kan det være vanskelig å innta shortposisjoner.

Shorting

Å shorte betyr å selge aksjer du ikke eier. Dette gjøres ved at du låner aksjer fra en investor som er villig til å låne dem ut for shorting. Det er nettopp det å finne en investor som er villig til dette som kan være vanskelig.

Når du har fått låne aksjene selger du dem i markedet og mottar penger for salget. Dersom aksjene faller i kurs kan du kjøpe dem billigere tilbake når du skal levere dem tilbake til investoren som lånte dem ut. Siden du kjøpte dem billigere vil du sitte igjen med mer penger enn det du solgte dem for. Dette er gevinsten din.

Dersom kursen derimot hadde steget ville du måtte betale mer for aksjene enn hva du fikk når du solgte dem. Det betyr at du hadde tapt mellomlegget mellom salgskurs og kjøpskurs.

Enkelte ganger kan du høre om shortskvis. Dette kan skje når en utlåner krever aksjene tilbakelevert. Dersom utlåner har lånt ut mange nok aksjer vil dette kunne føre til et kjøpspress som får aksjekursen til å løftes raskt.

Det finnes måter som er enklere å innta shortposisjoner med. Contracts for Difference, eller CFD, er sammensatte produkter som også kan gi shortposisjoner. Dette kan være en god løsning dersom du vil shorte aksjer som du ikke finner tilgjengelig for lån.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om trading

Praktisk bruk av shorting i trading

Som nevnt kan shorting brukes til å oppnå gevinst i et fallende marked. Kanskje mindre opplagt er det at shortposisjoner også kan brukes til å minske risiko. Dette er en tradingstrategi som kalles hedging. Ved å innta en shortposisjon og en longposisjon vil posisjonene være nøytrale. Ofte kan denne strategien brukes på to aksjer som driver i samme sektor. Det gjelder å shorte aksjen som er relativt overpriset og gå long i aksjen som er relativt underpriset.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

three × one =