Meny Lukk

1: Tidshorisont og inntektsvekst

Tidshorisont og inntektsvekst dcf aksjer

Det aller første som må gjøres når du skal gjøre en DCF analyse er å bestemme tidshorisont og vekstrate i inntekt.

Tidshorisont og inntektsvekst

Som regel brukes det en tidshorisont på 1, 5 eller 10 år i en DCF analyse av aksjer. Det er viktig å legge til at analysen også omfatter en tidshorisont ut over denne. Tidshorisonten på 1, 5 eller 10 år omfatter perioden hvor aksjeselskapet vokser raskere enn BNP. Det betyr at selskapet vil ha en inntekt fra nye investeringer som er høyere enn Cost of Capital. Det er selvsagt umulig å vite helt korrekt hvor lang perioden med høy inntekt fra nye investeringer vil være, men basert på informasjon om selskapets konkurransesituasjon og markedsposisjon kan man gjøre en kvalifisert gjetning.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Tidshorisont

Når du skal velge hvor lang tidshorisont du skal bruke i din DCF analyse av aksjer må du gjøre deg kjent med selskapet og dets markedssituasjon. Dersom selskapet du skal analysere har sakte vekst og opererer i et marked med høy konkurranse og lave marginer tilsier det at du skal bruke 1 år. Skal du derimot analysere et solid selskap med fordeler som sterk merkevare eller regulatoriske fordeler velger du 5 år. For vekstselskaper i markeder med store oppstartsbarrierer, dominerende markedsposisjonen eller utsikter velger du 10 års tidshorisont.

KonkurransesituasjonTidshorisont
Sakte vekst, høy konkurranse1 år
Solid selskap5 år
Vekstselskap10 år

Inntektsvekst

Etter at du har bestemt hvor lang tidshorisont du skal bruke i din analyse må du bestemme deg for hvor høy veksten i inntekt skal være for denne perioden. Igjen blir dette en antagelse, og en veldig viktig antagelse for hva du kommer frem til i din DCF analyse. Dette kan også være den vanskeligste antagelsen du må gjøre.

Ulike faktorer vil spille inn i hva den faktiske veksten i inntekt blir. Først og fremst må vi finne ut om selskapet opererer i et marked som vokser eller minsker. Deretter må vi finne ut hvordan selskapets posisjon i markedet er, om den kommer til å blir større, mindre eller på stedet hvil. Nye produkter kan også påvirke markedet og etterspørselen etter selskapets produkter. Til slutt kan også prisendringer få stor innvirkning på vekstraten i inntekt.

Det er vanlig å velge tre forskjellige vekstrater i inntekten. En vekstrate for et bull case hvor selskapet for eksempel ikke bare slår et voksende marked, men også får prisøkning på produktet sitt. Selskapet kan også miste posisjonen sin i et krympende marked hvor prisene faller, dette vil være et bear case. Til slutt har du et base case hvor selskapet leverer noe midt mellom bull og bear.

CaseInneværende årÅr 1År 2År 3År 4År 5
Bull case100M+20 % = 120M+20 % = 144M+20 % = 172,8M+20 % = 276,48M+20 % = 331,78M
Base case100M+20 % = 120M+15 % = 138M+10 % = 151,8M+10 % = 166,98M+5 % = 175,33M
Bear case100M+7 % = 107M-5 % = 101,65M-10 % = 91,48M-10 % = 82,34M-10 % = 74,1M

Hvilke vekstrater du velger vil få store utslag på resultatet av din analyse. Når du har valgt vekstrater som du finner sannsynlige er du klar for neste steg, Free Cash Flow for perioden du har valgt som tidshorisont.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 × 2 =