Meny Lukk

4: Rettferdig verdi

Rettferdig verdi dcf analyse aksje

Etter å ha funnet diskonteringsrenten for aksjeselskapet er det klart for å gjøre de siste utregningene for å finne rettferdig verdi for selskapet.

Beregning av Terminal Value

I det første steget av DCF analysen har vi funnet Free Cash Flow for en bestemt tidshorisont. Etter at tidshorisonten vi la til grunn er over vil selskapet være modent. Siden selskapet vil fortsatt drive videre må vi også komme opp med en fornuftig forventet pengestrøm etter tidshorisonten vi satt. For å gjøre dette på en enkel måte brukes Terminal Value, TV, som bygger på flere antagelser om fremtidig pengestrøm.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Gordon Growth Model

En av de mest brukte metodene for å finne Terminal Value er Gordon Growth Model. Formelen har en grei løsning på problemet som oppstår når du skal beregne fremtidig pengestrøm på lang sikt. En av forutsetningene er at pengestrømmen stabiliseres etter det siste året du la til grunn når du fant Free Cash Flow, og fortsetter på dette nivået i uendelig tid.

TV = Siste beregnede års pengestrøm X (1+Inntektsvekstrate) / (Diskonteringsrente – Inntektsvekstrate)

Finne total verdi av selskapet

Når du har funnet Terminal Value ved å bruke Gordon Growth Model settes denne verdien inn sammen med Free Cash Flow som du har beregnet tidligere.

TidshorisontÅr 1År 2År 3År 4År 5Terminal Value
Free Cash FlowY1Y2Y3Y4Y5TV

For å finne total fremtidig verdi av selskapet, Enterprise Value, tar vi nåverdien av pengestrømmene og deler disse på diskonteringsrenten, før vi legger alt sammen. Med dataen fra skjemaet ovenfor vil det se slik ut:

EV = (Y1/DR) + (Y2/(DR)^2) + (Y3/(DR)^3) + (Y4/(DR)^4) + (Y5/(DR)^5) + (TV/(DR)^5)

*DR = diskonteringsrente

Finne rettferdig verdi av egenkapital

Som aksjeinvestor er man kun interessert i verdien av aksjene, og derfor må vi trekke fra netto gjeld fra EV. Altså:

Rettferdig verdi = EV – netto gjeld

DCF analysen er nå klar, men for å gjøre det enklere å ta en avgjørelse om det er verdt å investere i aksjeselskapet du har analysert kan du dele EV på antall utestående aksjer for å finne verdien av en enkelt aksje. Dersom aksjene omsettes for en lavere kurs enn det du har kommet fram til kan dette være en god kjøpsmulighet. Omsettes aksjene derimot over kursen du har kommet frem til kan det gi en shortmulighet, eller det kan være andre aksjeselskaper som kan gi deg en bedre investeringsmulighet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

eighteen + four =