Meny Lukk

Pengers tidsverdi

Pengers tidsverdi nåverdi fremtidsverdi

100 kr er mer verdt i dag enn om et år. Dette er på grunn av pengers tidsverdi. Du kan nemlig la pengene jobbe for deg. Lar du pengene jobbe for deg kan du om et år sitte igjen med 100 kr og renteinntekter.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Pengers tidsverdi

Pengers tidsverdi er basert på at rasjonelle mennesker vil foretrekke å motta en bestemt sum med penger i dag, fremfor å motta den samme summen en gang i fremtiden. Årsaken til dette er nettopp renteinntekter. Dette poenget er viktig i finansanalyser som Discounted Cash Flow. I en DCF analyse vil diskonteringsrenten være et uttrykk for pengers tidsverdi.

Pengers fremtidsverdi

Innledningsvis nevnte vi at 100 kr i dag er mer verdt enn 100 kr om et år. Setter du pengene i banken vil du nemlig motta rente for innskuddet. La oss si at renten er 5 %. Etter et år vil du da ha:

100 kr x 1,05 = 105 kr

Med 5 % rente vil fremtidsverdien av 100 kr være 105 kr.

Pengers nåverdi

Dersom du heller hadde valgt å motta 100 kr om et år ville denne hundrelappen hatt en lavere verdi i dag. Denne lavere verdien er pengers nåverdi. La oss igjen anta at renten er 5 %. 100 kr om et år vil da ha nåverdien:

100 kr / 1,05 ≈ 95,24 kr

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

6 + twelve =