Meny Lukk

NAV

NAV - Net Asset Value

Net Asset Value er først og fremst en multippel som brukes i forbindelse med fond, men NAV kan også være en brukbar metode for å vurdere holdingselskaper.

NAV – Net Asset Value

Det finnes flere selskaper notert på børs som strengt tatt fungerer som fond. Gode eksempler er Aker ASA og ikke minst Berkshire Hathaway. NAV en multippel som raskt kan finne verdien på fondsandeler, og dermed kan den også brukes på holdingselskaper. Metoden kan også brukes på selskaper som har store verdier på eiendelene, for eksempel shippingselskaper. For å finne Net Asset Value finner du først verdien av eiendelene og trekker fra total gjeld. Summen deler du på antall utestående.

  • NAV = (Eiendeler – gjeld) / antall utestående aksjer
Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om fundamantal analyse

Praktisk bruk av NAV

Selv om Net Asset Value vanligvis blir brukt til verdsettelse av fond kan den også brukes på aksjer. Vi nevnte Aker ASA og dette er et holdingselskap som eier flere andre selskaper, både børsnoterte og unoterte aksjer. Ved å bruke Net Asset Value kan man her se om det er billigere å kjøpe enkeltaksjene, eller om Aker ASA omsettes med rabatt i forhold til nettoverdien av eiendelene. Metoden fungerer som nevnt også godt på selskaper som sitter med store verdier som shippingselskaper. Her kan du finne verdien på skipene, trekke fra gjeld og se om selskapet er priset med rabatt eller premie. Er selskapet omsatt med rabatt kan dette være et signal om at det kan være verdt å kjøpe aksjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

nineteen − 13 =