Meny Lukk

Utbytteaksjer

Utbytteaksjer

Selskaper som betaler ut jevnlige utbytter er det som kjennetegner utbytteaksjer. Selskapene er ofte modne og har opparbeidet seg et ry for å gi verdi tilbake til investorene.

Utbytteaksjer

Utbytte kan bli utbetalt som penger eller som aksjer. Fordelen med å få direkteavkastning utbetalt som aksjer er at dette kan utsette beskatning, og siden det er mange investorer som bruker utbytte til å øke beholdningen av aksjer er dette en god løsning for disse. Å betale utbytte i aksjer er mer vanlig i utlandet. I Norge betales utbytte først og fremst i penger. Hvor ofte utbytte betales avhenger av selskapet. Normalen er at utbytte betales en gang pr år eller hvert kvartal. Enkelte aksjer, spesielt såkalte REITs, Real Estate Investment Trusts, utbetaler gjerne utbytte hver måned. Les mer om Real Estate Investment Trusts og se et utvalg av aksjer som gir ut månedlige utbytter.

  • Utbyttebeløp – summen som blir utbetalt pr aksje
  • Siste dag inklusive – siste dag hvor du kan kjøpe aksjen og motta utbytte
  • Ex-dato – første dagen hvor aksjen omsettes uten rett til å motta utbytte
  • Record date – datoen det hentes utskrift fra aksjonærregisteret for å finne aksjeeierne som er berettiget til å motta utbytte
  • Betalingsdato – datoen utbyttet blir utbetalt til aksjonærene
  • Vedtaksdato – datoen hvor utbetaling av utbytte ble vedtatt, normalt på ordinær generalforsamling eller på ekstraordinær generalforsamling. Styret kan også vedta utbetaling av tilleggsutbytte
Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om aksjer

Investering i utbytteaksjer

Utbytteaksjer er selskaper som ofte har en solid pengestrøm og leverer jevne overskudd som kan deles ut til aksjonærene. Først og fremst er det langsiktige investorer som er interessert i disse. Utbytte kan gi ekstra likviditet som tas ut av aksjemarkedet eller reinvesteres i samme aksjen eller i andre aksjer for å spre risiko.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 × two =