Meny Lukk

ADX

ADX - Average Directional Index dmi directional movement index

The trend is your friend, og det er her Average Directional Index og Directional Movement Index kommer inn i bildet. ADX er en teknisk indeks som forteller deg noe om styrken i indeksen.

ADX - Average Directional Index

ADX – Average Directional Index

Indeksen beregnes på grunnlag av et glidende gjennomsnitt av endringer i kursen over en gitt periode. Mest vanlig er det å bruke en periode på 14 dager eller enheter. Average Directional Index har en verdi mellom 0 og 100, og denne verdien sier ingenting om retningen på trenden, kun trendens styrke. En trends retning kan du finne ved å bruke DMI eller Directional Movement Index. DMI består av to grafer, +DMI og -DMI. Når +DMI er over -DMI er det en stigende trend, mens vi har en fallende trend når -DMI er over +DMI.

Dersom verdien på Average Directional Index er under 25 vil man normalt unngå trading som brygger på trendstrategi. Ofte kan vi se at kursen beveger seg innenfor en range i disse tilfellene, og tekniske formasjoner er vanlige. Når verdien på ADX bryter 25 vil kursen normalt bevege seg innenfor en trend, enten fallende eller stigende. Her er det viktig å følge med på videre utvikling i ADX. Dersom Average Directional Index viser stigende verdier betyr det at trenden styrkes. Dersom ADI er fallende vil det bety at den tekniske trenden er i ferd med å svekkes.

ADXTrend
0 – 25Svak
25 – 50Sterk
50 – 75Veldig sterk
75 – 100Ekstremt sterk

I chartet over kan du se ADX som den svarte grafen, +DMI som den grønne, og -DMI som den røde. ADX viser at Tesla aksjen trender i hele perioden. +DMI og -DMI viser at retningen på trenden skifter fra stigende til fallende i slutten av februar. Det er også verdt å merke at trendens styrke faller fra tidlig februar. Dette skal ikke tolkes som at vi kan få en trendendring, dette sier kun at trendens styrke svekkes. Mot slutten av perioden ser vi også at +DMI nærmer seg -DMI, får vi +DMI over -DMI vil dette bety at aksjen igjen er innen i en stigende trend. Holder ADX seg over 25, og viser en økning betyr det at vi har en sterk stigende trend.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om tekniske indikatorer

Praktisk bruk av ADX i trading

For tradere som utnytter trender er Average Directional Index en av de viktigste tekniske indikatorene. Den kan ikke si om en aksje er oversolgt eller overkjøpt slik som Relative Strengt Index, men ved å si noe om en trends styrke kan man ha informasjonen som trengs for å beholde posisjoner som gir avkastning nettopp på grunn av den stigende trenden. Så lenge ADX viser stigende tendens, og holder seg over 25 vil det tilsi at trenden skal fortsette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

four × three =