Meny Lukk

Candlestick analyse

Candlestick analyse teknisk trading chart

Candlestick chart ble utviklet på 1800-tallet for trading av ris, men candlestick analyse kan være like anvendelig for aksjer, valuta, råvarer og indekser i dag.

Candlestick analyse

Candlesticks inneholder mye informasjon om åpningskurs, sluttkurs og dagens høy og lav. Enkelte ganger kan candlesticks danne formasjoner, enten vendeformasjoner eller fortsettende formasjoner. Vi må legge til at candlestick analyse var mer populært tidligere. Årsaken til dette er algoritme trading. Vanlige tradere har lite å stille opp med mot disse, men fortsatt er det en del candlestick formasjoner som kan gi gode signaler. Noe som er viktig å tenke på, er at formasjonene kun gjelder for det candlestick chartet du fant dem i. Det vil si at dersom du finner en formasjon på 15-minutters chart vil ikke denne gjelde for 1-time chartet.

Three Line Strike

Three Line Strike er en vendeformasjon som kan oppstå når en fallende trend nærmer seg bunnen. Formasjonene kjennetegnes av tre fallende chart som alle setter lavere bunner. Disse blir så fulgt av en ny candlestick som også setter en ny bunn på åpning, men avslutter over de tre fallende candlestickene.

I chartet til høyre kan vi se at kursen er i en fallende trend. Vi få så tre røde candlestick som alle setter nye bunner. Det fjerde candlesticket åpner på lavere kurs, men avslutter dagen på et nivå som er over de tre fallende candlesticksene. I tiden etter stiger kursen og danner en stigende trend.

Three Line Strike

Two Black Gapping

Two Black Gapping er en toppformasjon som indikerer at den stigende trenden vil snu. Dette er en candlestick formasjon som kjennetegnes av nettopp to røde (black) candlestick som har et gap mellom seg.

I candlestick chartet til venstre kan vi se at kursen er inne i en stigende trend, men at den topper ut. Det dannes først et rødt candlestick, og deretter får vi et gap før det igjen dannes et nytt rødt candlestick. Den fallende trenden er i gang.

two black gapping candlestick analyse

Three Black Crows

Three Black Crows er en annen toppformasjon som kan indikere at den stigende trenden er i ferd med å være ferdig. På chartet kan vi finne disse som tre røde candlestick etterhverandre. Hvert candlestick skal ha sluttkurs som er nær dagens lav. I tilfeller hvor det første røde candlesticket starter på en ny høy vil formasjonen gi bedre sikkerhet for at den ikke gir falske signaler.

I chartet kan vi se at det ikke settes en ny topp på det første røde candlesticket, men formasjonen etableres ved at vi får et nytt rødt candlestick, før vi igjen får det tredje og siste røde candlesticket som bekrefter toppformasjonen i chartet. Dette følges av et videre fall i kursen.

Three Black Crows

Evening Star

Evening Star er en candlestick formasjon som setter en stopper for en stigende trend. Her vil vi få en lang grønn candlestick som vil gi trenden en ny high. Neste candlestick vil få et gap, men siden det ikke er nok kjøpere vil kursen avslutte nær samme dags åpningskurs. Igjen vil kursen danne et gap, denne gangen ned. Et påfølgende lengre rødt candlestick vil bekrefte formasjonen, og vi kan forvente oss at kursen vil danne en fallende trend fremover.

I chartet til høyre ser vi det lange grønne candlesticket som gir oss en ny high. Deretter finner vi selve stjernen med gap på hver side. Formasjonen er bekreftet av det fallende røde candlesticket.

Evening Star analyse av candlesticks

Abandoned Baby

Abandoned Baby er en formasjon som har mye til felles med Evening Star. Dette er også en vendeformasjon, men denne er bull og indikerer at den fallende trenden er over. Først får vi et lengre rødt candlestick som følges av et gap. Babyen dannes på et lite candlestick hvor åpningskurs og sluttkurs er tilnærmet lik. Vi får så et gap og en lengre grønn candlestick som bekrefter formasjonen.

Chartet til høyre viser at kursen er i en fallende trend. Formasjonens første candlestick er det lange røde candlesticket. Vi få deretter et gap, hvor det dannes et candlestick med lik åpnings- og sluttkurs. Det grønne candlesticket bekrefter formasjonen, og vi får en stigende trend.

Abandoned Baby
Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om teknisk analyse

Praktisk bruk av candlestick analyse i trading

Med mindre du driver med algoritmetrading er sjansen stor for at candlestick formasjoner i 15-minutter chartet er til lite nytte. Derimot kan candlestick analyse være nyttig sammen med annen teknisk analyse på chart hvor candlesticket er på 1 dag. Sammen med RSI, glidende gjennomsnitt eller andre tekniske analyseverktøy kan candlestick analyser være til hjelp for å time markedet bedre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 × one =