Meny Lukk

VIX

vix indeksen indeks kurs trade hedge cfd etf vix-indeksen volatilitetsindeks cboe volatility index

Fryktindeksen, CBOE Volatility Index, eller bare VIX er en volatilitetsindeks som viser markedets forventninger for volatilitet i markedet de neste 30 dagene.

vix indeksen korrelasjon sp500 indeks
Charts fra TradingView.

VIX indeksen

Volatilitet kan beregnes på to måter. Den første metoden går ut på å finne median, varians og til slutt standardavvik for et sett med historisk kursdata. Ved å bruke denne metoden kan vi finne historisk varianse. Den andre metoden går ut på å utlede verdien av volatilitet fra opsjoner. Et verktøy som kan brukes til dette er Black-Scholes modellen. Vi vil da finne implisert volatilitet.

Det er denne metoden VIX benytter. Her beregnes implisitt volatilitet for S&P500 indeksen ved å utlede volatiliteten fra standard SPX opsjoner som utløper den tredje fredagen i måneden og ukentlige opsjoner om utløper de andre fredagene. Det er kun opsjonene som utløper mellom 23 og 37 dager som benyttes.

VIX har en sterk negativ korrelasjon med S&P500 indeksen som vi kan se i bildet over hvor VIX indeksen er blå, mens S&P500 er oransje. Det betyr at når indeksen faller vil volatilitetsindeksen stige kraftig i verdi. Verdier under 20 regnes som et uttrykk for at markedet er stabilt, verdier over 30 tolkes derimot som at man har et utrolig marked.

Hvordan trade VIX indeksen

CBOE Volatility Index kan trades. Som regel er VIX ETF den enkleste måten å gjøre dette på. ETFen kan brukes som eget instrument for å få avkastning i et fallende og urolig marked, eller som sikring mot kursfall for en portefølje. En ulempe med børsnoterte fond for VIX indeksen er at forvalterkostnaden ofte er høy. Dette gjør at det er lavere korrelasjon mellom ETF-en og VIX indeksen.

Et annet alternativ er å bruke en CFD som tracker CBOE Volatility Index. CFD eller Contract for Difference er en finansiell kontrakt som er konstruert for å følge kursutviklingen til et underliggende instrument. Det kan for eksempel være en aksje, råvare, valutakryss eller VIX indeksen. Ofte vil rullerings- eller forvalterkostnaden være lavere for CFD enn for ETF, noe som gjør at CFD for VIX indeksen kan brukes til trading.

1: Åpne konto på Skilling

Vår foretrukne leverandør når det kommer til CFD trading med CBOE Volatility Index er Skilling. Dette er en markedsplass for CFD trading som lar deg trade mer enn 3000 instrumenter med CFD. Skilling er godkjent av det norske Finanstilsynet, noe som gir deg en høy grad av sikkerhet. Som bruker får du tilgang til realtidskurser, og du kan koble din Skilling konto sammen med TradingView analyseprogram. Dermed kan du legge inn ordre fra TradingView.

skilling
  • Anbefalt nettmegler
  • CFD trading
  • TradingView
  • MetaTrader 4
  • Innskudd fra 1000 kr
  • Lav spread
  • Verifisering med BankID
  • Godkjent av Finanstilsynet
CFDer er komplekse finansielle instrumenter og innebærer en høy risiko for å tape penger raskt på grunn av giring. 75% av ikke-profesjonelle kunder taper penger når de handler CFDer med denne tilbyderen. Du bør overveie hvorvidt du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til å ta den store risikoen for å tape pengene dine.

For å åpne konto på Skilling slik at du kan trade VIX indeksen med CFD må du først besøke nettsiden deres. Du kommer dit ved å trykke på den grønne knappen ovenfor hvor det står “Til Skilling”. På nettsiden deres kan du trykke på “Trade Now“. Du får da frem et skjema hvor du kan skrive inn mail og lage et passord, eller velge innlogging med Facebook- eller Google-konto, eller Apple-ID.

På det neste trinnet må du fylle inn personalia som navn, fødselsdato, adresse og telefonnummer. Deretter må du svare på noen spørsmål slik at din kunnskap og erfaring med investering og trading blir kartlagt. Du bør også verifisere din konto ved å laste opp bilde av ID, et dokument som viser adressen din og betalingsmetodene du vil bruke til innskudd og uttak.

2: Gjør innskudd

Når du er logget inn på din konto kan du gjøre innskudd slik at du kan begynne å trade CFD på VIX indeksen. Metodene du kan bruke er VISA/MasterCard, ApplePay, Paypal og bankoverføring.

3: Kjøp CFD på CBOE Volatility Index

Når du har penger på din tradingkonto kan du begynne å trade VIX indeksen med CFD. Oppe til venstre på skjermen kan du se et søkefelt. I dette skriver du inn VIX og velger CBOE Volatility Index fra søkeresulatet. Du kan nå trykke på “Kjøp” for å gå long VIX eller “Selg” for å shorte VIX indeksen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

19 − three =