Meny Lukk

ROI

ROI - Return on Investment avkastning på investering

Return on Investment er et mål som viser hvor effektiv en investering er. ROI kan brukes til å sammenligne ulike investeringer for å se hvilken som er best.

ROI – Return on Investment

Return on Investment brukes til å finne avkastningen fra en investering sett i forhold til investeringskostnaden. Å regne ut ROI går raskt og det er en enkel prosess. Dette gjøres på samme måte som du regner ut Rate of Return. Først må du vite hvor mye investeringen er verdt i dag. Deretter trekker du fra investeringskostnaden slik at du sitter igjen med avkastningen som du så deler på investeringskostnaden. Formelen for å beregne Return on Investment finner du her:

  • ROI = (Nåværende verdi – Investeringskostnad / Investeringskostnad) x 100

Nåværende verdi av investering er verdien du enten har solgt investeringen for eller kan selge den for nå. Siden du får svaret i prosent kan du enkelt sammenligne ulike investeringer i din aksjeportefølje for å finne de som har gitt best avkastning.

Return on Investment kan også være negativ. Negativ Return on Investment får du i tilfeller hvor du har tapt på investeringen.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om fundamental analyse

Praktisk bruk av ROI

Return on Investment er et enkelt, men effektivt mål som gjør at du enkelt kan sammenligne ulike investeringer. Men, metoden har også svakheter. Det tas ikke hensyn til hvor lenge du har hatt investeringen. Dermed kan du gjøre feil om du sammenligner en investering som du har hatt i ett år med en du har hatt i tre år. I slike tilfeller kan du finne annualisert avkastning eller Rate of Return for en bestemt periode og sammenligne disse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

15 − five =