Meny Lukk

Negativ P/E

hva er Negativ PE price earnings multippel analyse

Price/Earnings er som kjent forholdet mellom markedsverdien på utestående aksjer og selskapets resultat. En høy verdi betyr at markedet er villig til å betale mye for aksjen, mens en lav verdi betyr aksjen er lite verdt sammenlignet med resultatet. I tillegg kan vi også finne negativ P/E.

Negativ P/E

For å finne Price/Earnings for en bestemt aksje må vi vite verdien på en enkelt aksje. Verdien på enkeltaksjen deler vi så på EPS eller Earnings per Share. Formelen vi bruker til dette er som følger:

  • P/E = Aksjekurs / EPS

La oss si at en aksje koster 10 kr pr stykk. Dette selskapet har tapt penger, 5 kr pr aksje, og derfor er EPS negativ. Det gir oss dette regnestykket:

  • P/E = 10 / -5
  • P/E = -2

Altså vil vi få negativ Price/Earnings dersom EPS er negativ. Det kan være flere årsaker til at Earnings per Share er negativ. Det kan være at selskapet er i oppstartsfasen og holder på å bygge opp drift som i fremtiden kan gi et positivt resultat. I tillegg kan det være et etablert selskap som for en kortere periode har lavere inntekter og samtidig bruker mer penger enn inntekten gir.

Kurtasjefri aksjehandel med norske, danske, finske og amerikanske aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • 2000+ aksjer
  • 16 børser

  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Lær mer om fundamantal analyse

Praktisk bruk av negativ P/E

At et selskap har negativ P/E betyr ikke automatisk at dette er et selskap man bør holde seg unna. Vi nevnte ovenfor at det kan være gode grunner til at et selskap har større utgifter enn inntekter, og i noen tilfeller kan det for et selskap være en smart avgjørelse å bruke mer penger enn de tjener. Dersom pengene bruker til investeringer kan dette føre til høyere inntekter i fremtiden, noe som kan gi en positiv P/E.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

16 − fifteen =