Meny Lukk

CAPE Ratio

shiller pe CAPE Ratio cyclically adjusted price-to-earnings ratio

Cyclically Adjusted Price to Earnings Ratio, eller CAPE Ratio er også kjent som Shiller P/E. Multippelen er spesielt mye brukt for å vurdere om brede markeder som indekser eller sektorer er overvurdert eller undervurdert.

CAPE Ratio

Multippelen ble gjort populær av professor Robert Shiller, og det er grunnen til at CAPE Ratio også er kjent som Shiller P/E. Price/Earnings er som kjent en multippel vi finner ved å dele aksjekursen på selskapets resultat. Dette må vi også gjøre for å finne Shiller Price/Earnings, men forskjellen ligger i at vi deler aksjekursen på gjennomsnittlig resultatet for de siste 10 årene. Det gjennomsnittlige resultatet er også inflasjonsjustert. Formelen som brukes for å finne multippelen er:

  • CAPE Ratio = Aksjekurs / 10-års gjennomsnitt, inflasjonsjustert resultat

Price/Earnings er en nyttig multippel som raskt kan gi en indikasjon på om en aksje er overvurdert eller undervurdert. Men, et selskaps resultat vil i stor grad være påvirket av markedsforholdene eller sykelen. I tider med sterk økonomisk vekst vil forbrukere bruke mer penger, mens i tider med svak vekst vil forbrukerne spare. Dette kan gi store utslag i et selskaps resultat. Ved å bruke 10-års gjennomsnittlig resultat vil dette bli tatt med i beregningen.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om fundamantal analyse

Praktisk bruk av CAPE Ratio

Shiller P/E er spesielt nyttig for vurdering av sykliske aksjer fra selskaper som driver med råvarer eller finans. Men, som nevnt er den også nyttig for å vurdere hele markeder. Ofte blir multippelen brukt for å vurdere indekser eller sektorer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

2 × 5 =