Meny Lukk

CAPE Ratio

shiller pe CAPE Ratio cyclically adjusted price-to-earnings ratio

Cyclically Adjusted Price to Earnings Ratio, eller CAPE Ratio er også kjent som Shiller P/E. Multippelen er spesielt mye brukt for å vurdere om brede markeder som indekser eller sektorer er overvurdert eller undervurdert.

CAPE Ratio

Multippelen ble gjort populær av professor Robert Shiller, og det er grunnen til at CAPE Ratio også er kjent som Shiller P/E. Price/Earnings er som kjent en multippel vi finner ved å dele aksjekursen på selskapets resultat. Dette må vi også gjøre for å finne Shiller Price/Earnings, men forskjellen ligger i at vi deler aksjekursen på gjennomsnittlig resultatet for de siste 10 årene. Det gjennomsnittlige resultatet er også inflasjonsjustert. Formelen som brukes for å finne multippelen er:

  • CAPE Ratio = Aksjekurs / 10-års gjennomsnitt, inflasjonsjustert resultat

Price/Earnings er en nyttig multippel som raskt kan gi en indikasjon på om en aksje er overvurdert eller undervurdert. Men, et selskaps resultat vil i stor grad være påvirket av markedsforholdene eller sykelen. I tider med sterk økonomisk vekst vil forbrukere bruke mer penger, mens i tider med svak vekst vil forbrukerne spare. Dette kan gi store utslag i et selskaps resultat. Ved å bruke 10-års gjennomsnittlig resultat vil dette bli tatt med i beregningen.

  • Anbefalt nettmegler
  • 1000+ aksjer fra hele verden
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser
  • Eget aksjeforum
  • Godkjent av Finanstilsynet

Din egenkapital er utsatt for risiko. Andre kostnader kan komme i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Lær mer om fundamantal analyse

Praktisk bruk av CAPE Ratio

Shiller P/E er spesielt nyttig for vurdering av sykliske aksjer fra selskaper som driver med råvarer eller finans. Men, som nevnt er den også nyttig for å vurdere hele markeder. Ofte blir multippelen brukt for å vurdere indekser eller sektorer.

Legg inn en kommentar

%d bloggere liker dette: