Meny Lukk

Sykliske aksjer

investering Sykliske aksjer

Den korte forklaringen av hva sykliske aksjer er, er at aksjekursen følger trenden i den generelle økonomiske utviklingen. Faller veksten faller aksjene, stiger veksten stiger aksjene.

Konjunkturer

For å bedre kunne forstå av hva sykliske aksjer er, trenger vi en forståelse av hva de ulike konjunkturfasene innebærer. En konjunkturfase sier noe om nivået av økonomisk aktivitet. Den økonomiske aktiviteten måles med BNP eller brutto nasjonalprodukt. Endringer i BNP vil variere på kort sikt, så det er viktig å fokusere på de lengre linjene.

En konjunktur kan være en periode med økonomisk vekst over eller under trend. Oppgangen starter etter at den økonomiske vekstraten har nådd sitt laveste nivå. Nedgangen i økonomien starter etter at vekstraten har nådd sitt høyeste nivå.

Kjøp sykliske aksjer uten kurtasje

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
 • Anbefalt nettmegler
 • Ingen kurtasje - lav spread
 • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
 • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Høykonjunktur

 1. Oppheting
 2. Avkjøling

Lavkonjunktur

 1. Tilbakeslag
 2. Innhenting

Indikatorer

For å måle nivået på den økonomiske veksten bruker vi som nevnt BNP. BNP er et laggende mål som først blir publisert etter måleperioden er over. Dette gjør at mange bruker ledende indikatorer for å få en bedre oversikt over hvordan den videre økonomiske utviklingen vil bli.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
 • Anbefalt nettmegler
 • Ingen kurtasje - lav spread
 • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
 • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Sykliske aksjer

Sykliske aksjer er aksjer som i stor grad blir påvirket av endringer i makroøkonomiske forhold. Aksjene følger konjunkturene i økonomien. De stiger i perioder med vekst, topper ut når økonomien topper, faller i perioder med tilbakeslag og resesjon, og henter seg inn når økonomien er i ferd med å bedres.

Ofte er det selskaper som produserer forbruksvarer som har sykliske aksjer. I perioder med økonomisk vekst har forbrukerne mer penger og kjøper flere varer. I perioder med negativ vekst har de mindre penger og kjøper følgelig mindre av varene.

Av selskaper med sykliske aksjer finner vi bilprodusenter, flyselskaper, hoteller og restauranter. Videre har vi selskaper som driver med råvarer. Dette er spesielt viktig for norske investorer siden Oslo Børs fortsatt har mange oljeselskaper.

Lær mer om aksjer

Investering i sykliske aksjer

De sykliske aksjene følger den generelle økonomiske utviklingen, og derfor vil disse aksjene falle når økonomien går igjennom en lavkonjunktur med svakere og negativ vekst. Defensive aksjer vil på sin side i mindre grad følge den økonomiske konjunkturen. Dette gjør at investorer forsøker å komme seg inn i de sykliske aksjene når økonomien bunner, og vi får en ny periode med oppgang. Jo lengre ut vi kommer i den økonomiske oppgangen vil investorer forsøke å vekte seg ned i de sykliske aksjene og investere i mer defensive aksjer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

two × two =