Meny Lukk

Contango

oljelagring Contango tankskip hva er

I tilfeller hvor future prisen på en råvare er høyere enn dagens spotpris har vi en situasjon med contango.

Contango

Når vi har en contango situasjon i markedet er aktører villige til å betale en pris i dag for råvarer levert i fremtiden som er høyere enn prisen i spot markedet. Situasjonen kjennetegnes av at prisen på råvaren med levering i dag er lavere enn ved levering i fremtiden. Årsaken til premien som betales på futures med fremtidig levering skyldes at spekulantene ikke er villige til å betale for lagring og andre kostnader som oppstår ved å kjøpe råvaren på spotmarkedet med levering. Contango kalles også for normal marked eller carry-cost marked. Det motsatte av contango er backwardation.

Forward kurve

Forward kurven i en situasjon med contango vil normalt stige i takt med tid til innløsning. Det betyr at helt til venstre hvor kontraktene med kort tid til innløsning vil ha den laveste verdien. Denne vil være nær spotprisen. Jo lengre vi kommer mot høyre på futures kurven vil tiden til innløsning øke, og her vil kurven stige. Prisen på de enkelte futures vil normalt falle i verdi jo nærmere vi kommer innløsning. Årsaken til dette er at i et marked med contango vil futures ha en premie i forhold til forventet pris.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Contango i praksis

Olje er en råvare som er godt kjent for norske tradere og investorer. Dette er også en råvare hvor vi tidvis har situasjoner med contango. Vi har nevnt at markedssituasjonen kjennetegnes ved at spotprisen på råvaren er lavere enn prisen på futures med fremtidig levering. Dette kan gjøre det lønnsomt å kjøpe olje på spot og lagre den. Ofte gjøres dette av oljeprodusenter. Men, det kan også være mer lønnsomt for forbrukere av olje å kjøpe olje i spot og lagre den, fremfor å kjøpe futures på olje med levering i fremtiden. Dersom kostnaden på leie av oljetanker for lagring, noe som avhenger av Worldscale, forsikring, renter og prisen på spot er lavere enn futures kan aktører velge å leie oljeskip for lagring av olje fremfor å kjøpe futures.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

five + 8 =