Meny Lukk

Aksjehandel for nybegynnere

daytrading aksjetrading Aksjehandel for nybegynnere

Aksjer og investeringer kan være en givende hobby eller fulltidsjobb. Samtidig kan dørstokkmila for å begynne med aksjehandel være lang. Derfor har vi laget en oversikt over det meste du bør vite før du begynner på egenhånd.

Aksjetrading og investering

Uansett om du kun ønsker en spareavtale med fast trekk som blir brukt til å kjøpe aksjer for noen få hundrelapper hver måned eller om du ønsker plassere noen hundretusen kroner i aksjer er det viktig å sette seg inn i hvordan aksjehandel fungerer. Først og fremst er det viktig å kjenne til det mest grunnleggende, som hva som kjennetegner vekstaksjer, og hva som er forskjellen mellom sykliske og defensive aksjer.

Lær mer om aksjer

Risiko og tidshorisont

Før du i det hele tatt overfører penger til aksjekontoen din bør du også vite hvor mye du har råd til å investere. Investering i aksjer og andre finansielle instrumenter medfører risiko. Du kan risikere å tape pengene du har investert. Derfor bør du sette opp et budsjett slik at du har full kontroll på hvor mye du har råd til å gå inn i markedet med.

Det er også viktig å tenke på hvor lang tidshorisont du har på dine investeringer. Dersom pengene du vurderer å investere er pengene du trenger til å betale husleien neste måned bør du ganske enkelt ikke investere i det hele tatt. Er derimot pengene du vurderer å investere overskudd du ikke har behov for i overskuelig fremtid kan aksjehandel være riktig for deg.

Markedet er i konstant bevegelse. Disse bevegelsene kan være en del av et langsiktig bull markdet hvor kursene stiger, men de kan også være del av et langsiktig fallende bear marked. På kort sikt kan markedet også korrigere hvor børsen eller kursen på en aksje faller 10 % eller mer uten noen spesiell grunn. Derfor er det viktig å ha en forståelse av hvordan markedene fungerer.

Markedsbevegelser

Strategi for aksjehandel

Når du vet hvor mye penger du har tilgjengelig for investering, og du vet når du kan få behov for pengene igjen kan du gå videre til neste steg før du begynner med aksjetrading eller langsiktig investering. Å ha en velprøvd strategi for aksjehandel som har bevist over tid at den kan gi positiv avkastning er noe av det viktigste for å lykkes i aksjemarkedet. Mange markedsplasser lar deg sette opp en treningskonto som lar deg teste ut ulike strategier. Dette er noe vi anbefaler å gjøre før du trader med egne penger.

De strategiene som regnes som mest grunnleggende kan ofte sees på som verktøy fremfor rene strategier. Disse er også i stor grad viktige å kjenne til, uansett om du driver langsiktig investering eller aktiv daytrading. For eksempel vil risikodiverisifisering og gearing være nyttige verktøy uavhengig av investeringshorisont. Mer kompliserte og sammensatte strategier som trendtrading og stop/loss vil derimot være mer nyttig for aksjetradere.

Grunnleggende strategi og verktøy for aksjehandel

Lær mer om strategi for aksjehandel

Tekniske analyser

Teknisk analyse er en kvantitativ analysemetode som forsøker å fange opp markedspsykologien. Tekniske analyser bygger på ideen om at tidligere kursutvikling kan gi viktig informasjon om når markedet oppfatter en aksje som billig eller dyr. For eksempel kan bestemte kursnivåer bli tolket som støtte- eller motstandsnivåer, noe som kan gi kjøps- eller salgssignaler.

Støtte- og motstandsnivåer er også viktig for å kunne finne tekniske trender som forteller noe om en aksje har en stigende eller fallende tendens. Tekniske formasjoner som kan gi viktige signaler om fremtidig kursutvikling har også tekniske støtte og motstand. Til slutt har vi også tekniske indikatorer som kan bekrefte tekniske trender, brudd på støtte og motstand, eller gi egne signaler for kjøp og salg.

Lær mer om teknisk analyse

Fundamental analyse

Innenfor fundamental aksjeanalyse har vi nåverdimodeller og multippelanalyse som de mest utbredte. Fundamentale analyser skiller seg fra teknisk analyse ved at man forsøker å finne verdien av et selskap ved å se på eiendeler og både dagens og fremtidig inntekter og resultat. For eksempel vil en DCF analyse forsøke å finne hva verdien av et selskap bør være basert på fremtidig free cash flow. Price/Book ser derimot på hvordan aksjen er priset i forhold til eiendelene selskapet sitter på.

Fundamentale analyser har størst verdi for langsiktige investorer. Men, dette er en analysemetode som også kan gi nyttig informasjon til tradere med kortere investeringshorisont. Aksjer som i følge fundamental analyse er billig priset kan komme inn i stigende trender. Motsatt kan også fundamentale analyser gi signaler om at en aksje er overvurdert, og at det kan være best å holde seg unna.

Lær mer om fundamental analyse

Plattform for aksjehandel

Det finnes mange forskjellige plattformer for aksjehandel. De har selvsagt alle sine styrker og svakheter. I tillegg kan det være store forskjeller på kostnader forbundet til aksjehandel og trading. Derfor kan det lønne seg å gjøre litt detektivarbeid fremfor å velge første og beste. Bruker du noen minutter på å lese anmeldelser kan du se hvilke verktøy og muligheter de forskjellige tilbyr, og ikke minst kostnadene ved å bruke disse. Da kan du ta en velfundert avgjørelse å velge den som passer best for deg.

Vurderinger av plattformer for analyse, aksjehandel og trading


eToro vurdering


  • Best på utenlandske aksjer
  • 0 % kurtasje
  • Godkjent av Finanstilsynet


51 % av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å tape pengene dine ved å handle med høy risiko.


TradingView vurdering


  • Beste analyseprogram
  • Norske og utenlandske aksjer
  • Prøv Pro gratis i 30 dager


Du kan prøve TradingView Pro gratis i 30 dager. Etter prøveperioden kan du enten betale for Pro versjonen eller velge Basic som er en gratis versjon av analyseprogrammet.

Lær mer

Aksjemarkedet er noe man aldri blir fullt utlært på. Hele tiden dukker det opp noe nytt som kan gi deg viktig kunnskap som gjør deg til en bedre trader. Derfor anbefaler vi å delta i aksjeforum, lese bøker om trading, finans og økonomi, og ikke minst følge med på nyheter i nettaviser som gir markedsoppdateringer.

Aksjehandel FAQ for nybegynnere

Hvor mye penger trengs for å begynne med aksjehandel?

Det er i praksis ingen nedre grense for hvor mye eller lite penger du trenger for å begynne med aksjehandel. Men, det er en kostnad ved å både kjøpe og selge aksjer. På grunn av dette bør du ha rundt 5000 kr eller mer når du skal kjøpe aksjer. Enkelte nettmeglere og banker lar deg også starte en spareavtale der du kan investere mindre beløp på månedlig basis.

Hvor mye koster det å kjøpe aksjer?

Det varierer. Enkelte nettmeglere gir deg aksjehandel med spread hvor du ikke betaler kurtasje, men forskjellen mellom kjøps- og salgskurs. Andre nettmeglere har derimot kurtasje som enten er en fast pris eller en viss prosent på kjøpsbeløpet. Den faktiske prisen kan dermed svinge fra noen få kroner til flere hundre kroner eller mer, avhengig av hvor mye du investerer.

Hvordan kan jeg kjøpe aksjer?

Når vi snakker om å kjøpe eller selge aksjer er det som regel børsnoterte aksjer vi snakker om. Børsnoterte aksjer kan kjøpes og selges via nettmeglere eller banker som tilbyr aksjehandel. Flere nettmeglere tilbyr handel i både norske og utenlandske aksjer på nett.

Hvilken avkastning kan jeg forvente å få fra aksjeinvestering?

Mange nybegynnere forventer å tjene mye penger på kort tid når de begynner med aksjehandel. Sannheten er at investering og trading ikke er en lett vei til raske penger. Over tid kan man forvente å få en gjennomsnittlig avkastning som ligger rundt 5 – 7 % i året. Noen år kan gi 40 % avkastning, mens andre år kan gi – 30 % avkastning.

Hvor kan jeg lære mer om aksjehandel for nybegynnere?

På Aksjesnakk kan du lese vurderinger av nettmeglere, lære deg hvordan du lager både tekniske og fundamentale analyser, og hvordan du kan sette sammen en god aksjeportefølje. Du kan også diskutere aksjer, investering og trading i vårt forum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

19 + sixteen =