Meny Lukk

Stop/loss nivåer

Stop/loss nivåer salgssignal stop loss nivå

Verktøyet stop/loss har som for mål å minimere tap fra posisjoner hvor kursutviklingen ikke går som forventet. Ved å heller finne stop/loss nivåer og selge seg ut for å ta et lite tap kan man unngå å bli sittende med en posisjon hvor verdien faller mye over lengre tid.

Stop/loss nivåer

Bruk av stop/loss er spesielt viktig dersom du bruker gearing eller aksjekreditt. I dette tilfellet brukes stop/loss for å unngå å få tvangssolgt posisjoner, noe som kan gi store tap, eller enda verre, at kursfallet vasker ut hele egenkapitalen. Ved trading er stop/loss også viktig. Trading innebærer å gjennomføre mange handler og dersom man beholder aksjene som faller i verdi vil til slutt all egenkapital være bundet opp i posisjoner som faller i verdi.

Å finne stop/loss nivåer kan være vanskelig. Mange velger å bruke den fastsatte verdien som automatisk fylles inn på stop/loss ordre. Dette kan fungere greit. Men, det kan også være at denne prosenten er for lav eller for høy for din tradingstrategi. Ved å kjenne til ulike metoder for hvordan du finne nivå for stop/loss kan du optimalisere strategien din ytterligere, og unngå at du får for store tap eller for mange små tap.

Tekniske formasjoner og trender

Formasjoner og trender gir som kjent viktige signaler som kan fortelle om fremtidig kursutvikling. Derfor er det mange tradere som legger inn kjøps- eller salgsordre basert på tekniske formasjoner eller tekniske trender. De fleste tradere kjenner til hvordan de finner kursmål, men å finne riktig stop/loss nivå er ofte noe de færreste kjenner til.

teknisk analyse stop loss nivåer etablert brudd

Etablerte brudd

Det snakkes ofte om etablerte brudd innenfor teknisk analyse. Et etablert brudd er definert ved at vi har tre fulle candlesticks enten på oversiden av motstandsnivået eller på undersiden av støttenivået. Ofte kan vi få falske brudd og signaler, og disse kan føre til at vi selger oss for tidlig ut av en posisjon. Ved å vente til vi har et etablert brudd kan vi riktignok få et større tap. Samtidig kan det å velge å vente til å selge ut før vi har dette kan også føre til at vi får færre tap.

I chartet for Mowi kan vi se at kursen gikk under støtten i den stigende trenden i oktober, men vi fikk ikke et etablert brudd. Kursen beveger seg igjen innenfor trend frem til slutten av februar. Det dannes tre candlestick under støtten og vi har et etablert brudd. Dette utløser stop/loss og posisjonen blir solgt.

Bekreftelse av brudd

Falske signaler kommer vi ofte over når vi driver med trading og teknisk analyse. Erfarne tradere som bruker teknisk analyse bruker ofte tekniske indikatorer for å bekrefte signaler. For eksempel kan indikatorer som ATR, RSI og MACD være nyttige for å få bekreftelser på at vi har et brudd som vi bør selge oss ut på.

Bruk prosent for å finne stop/loss nivåer

Å bruke prosent kan fungere godt. Men, det er viktig å tilpasse denne prosenten til din tradingstrategi. Det kan også være en god ide å tilpasse prosenten til ulike tekniske formasjoner.

La oss si at du har en treffprosent på 40 % når du trader på omvendt hode-skulder formasjoner. Det betyr at du treffer på 4 av 10 handler. Det betyr også at du taper på 6 av 10 handler. Her må det du tjener på de 4 handlene dekke opp det du taper på de 6 handlene du bommer på, i tillegg til å gi en gevinst.

Når du trader på dobbel bunn har du derimot en treffprosent på 70 %. Med andre ord, du tjener på 7 av 10 handler og taper på kun 3 av 10 handler. De 7 handlene du tjener på må dekke opp for tapene du har på de 3 handlene du bommet på, og selvsagt også gi en gevinst.

Hvilken prosent du velger for å finne riktig nivå for stop/loss vil avhenge av treffprosenten din. Jo høyere treffprosent du har, jo høyere prosent kan du bruke for å sette stop/loss. Motsatt vil det være om du har lav treffprosent. Her må du bruke en lavere prosent for å finne stop/loss nivå.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om trading

Tekniske indikatorer

Vi har allerede nevnt tekniske indikatorer. Men, de kan også brukes på andre måter for å finne stop/loss nivåer, enn ved å kun bruke dem for å få bekreftelser på brudd.

trailing stop loss nivå parabolic sar

Parabolic SAR

Den tekniske indikatoren Parabolic SAR er kjent for å kunne finne trendretning, og gi viktige kjøps- og salgssignaler. Parabolic SAR gir som kjent bullsignaler som tilsier at vi får en stigende trend, og er derfor kjøpssignal. Motsatt vil Parabolic SAR gi et salgssignal når vi får bearsignaler.

Når Parabolic SAR brukes for å finne stop/loss nivåer er det både bull- og bearsignalene man følger med på. Bearisignalet angir salgssignalet, mens bullsignalet angir stop/loss nivå. Denne metoden er ofte brukt som trailing stop/loss, noe som betyr at du oppjusterer stop/loss nivået ettersom aksjekursen stiger.

I chartet for Aker BP ser vi at vi fikk første bullsignal når kursen var 116,19 kr. Dette er kjøpskursen. Vi får videre kursoppgang og bruker bullsignalene som trailing stop/loss nivå. Det betyr at når vi får et nytt bullsignal vil vi flytte stop/loss nivået opp til dette. I det øyeblikket vi får første bearsignal utløses stop/loss og posisjonen selges.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ten − eight =