Meny Lukk

Kursmål

Kursmål hvordan finne take profit

Når skal man egentlig selge ut en aksje ut av porteføljen? Det enkle svaret er selvsagt når kursen har nådd sitt kursmål. Men, hva som er riktig kursmål for en aksje avhenger av hvilken analysemetode du bruker. Det er også avhengig av hvilken strategi du bruker.

Kursmål

Det er i utgangspunktet to metoder man kan bruke for å finne kursmålet til en aksje. Først og fremst har vi tekniske analyser som har blitt veldig vanlige for mange tradere. For mer langsiktige investorer er det derimot fundamental aksjeanalyse. Det siste brukes for å se om en aksje har blitt rettferdige priset eller så dyrt priset at det er på tide å selge ut.

tekniske formasjoner kursmål nel aksjen

Tekniske formasjoner

Tekniske formasjoner har oftest et kursmål som tilsvarer største avstand mellom støtte og motstand. Punktet kursmålet beregnes fra, er der hvor kursen bryter ut av formasjonen. Det vil tilsi at den potensielle oppsiden når vi har en triangelformasjon tilsvarer avstanden mellom støttenivået og motstandsnivået der disse var lengst fra hverandre. I enkelte tilfeller vil det være unntak fra denne regelen. Dersom vi har en vimpelformasjon vil kursmålet tilsvare avstanden fra bunnen av flaggstangen til toppen av selve vimpelen.

I Nel chartet kan vi se kursen bryte opp gjennom motstanden i en omvendt hode-skulder formasjon. Kursmålet her vil tilsvare avstanden mellom støttenivået for hodet og motstandsnivået. Vi har tegnet inn samme avstand fra bruddet og finner dermed potensiell oppside. Siden omvendte hode-skulder formasjoner er kjent som vendeformasjoner kan dette være et signal om at vi får en stigende trend. For å unngå å selge ut for tidlig kan vi bruke Parabolic SAR som trailing stop/loss etter at kursmålet for formasjonen er nådd. Dette kan sikre at vi ikke selger oss ut tidlig i den stigende trenden.

The Trend is Your Friend

The trend is your friend er et uttrykk som ofte brukes til å summere opp at man skal sitte med aksjer som er i en stigende trend, mens man skal selge aksjer som ikke er i en stigende trend. I mange tilfeller kan tekniske formasjon være vendeformasjoner. Selv om disse i mange tilfeller har et definert kursmål på samme måte som vi forklarte ovenfor, kan disse formasjonene være starten på en langsiktig stigende trend.

Dersom aksjen går inn i en stigende trend kan det selvsagt være fordelaktig å beholde aksjen så lenge den er i den stigende trenden. Ved trading på vendeformasjon kan det ofte være smart å finne et stop/loss nivå som brukes som en trailing stop/loss. Dette kan gjøre at du får en høyere avkastning på posisjonen ved at du ikke selger deg ut for tidlig i den stigende trenden.

Parabolic SAR er en tekniske indikator som ofte blir brukt til å finne nivåer for trailing stop/loss. Men, det er også mulig å bruke glidende gjennomsnitt, tekniske trender eller andre tekniske indikatorer for å finne disse nivåene.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om trading

Fundamentale analyser

Multippelanalyse og nåverdi modeller som DCF analyse angir enten et forholdstall mellom aksjekurs og selskapets verdi, eller en kursmål basert på fremtidig resultat. En DCF analyse vil ha en rettferdig verdi av aksjen, og det er dette som er kursmålet for investorer som bruker denne verdsettelsesmetoden. Når det gjelder bruk av multipler kan man sammenligne dagens prising med historisk prising på samme multippelanalyse. Denne metoden vil ikke gi noen eksakt kursmål, men kan gi en viktig indikasjon på om aksjen fortsatt er billig og kan stige videre, eller om den begynner å bli dyr og at det er på tide å selge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

three × five =