Meny Lukk

Tegningsretter

hva er Tegningsretter tegningsrett

I enkelte tilfeller kan et selskap ønske å utvide aksjekapitalen. Dette kan gjøres gjennom en fortrinnsrettet emisjon mot eksisterende aksjonærer som mottar tegningsretter.

Tegningsrett

En tegningsrett er en rettighet til å kjøpe et bestemt antall aksjer i en emisjon til en bestemt kurs på en bestemt dato. Tegningsretter er omsettelige, noe som betyr at de kan både kjøpes og selges på børs. Tegningsrettene blir i første omgang delt ut til aksjonærene og antallet er bestemt av hvor mange aksjer aksjonæren eier den datoen aksjen går ex tegningsrett.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om aksjer

Praktisk bruk av tegningsretter

Når du mottar tegningsretter kan du enten velge å selge disse dersom du ikke ønsker å delta i emisjonen. Følgen av dette er at din eierandel i aksjeselskapet vil bli utvannet. Det er også mulig å beholde tegningsrettene, selv om du ikke ønsker å delta i emisjonen. Men, etter at tegningsperioden er over vil tegningsrettene falle fra og du vil tape verdien av tegningsrettene som du kunne ha solgt på markedet.

Dersom du ønsker å tegne aksjer i emisjonen må du oppgi dette til kontofører. Her må du oppgi antall aksjer du ønsker å kjøpe. I enkelte tilfeller kan du overtegne, altså kjøpe flere aksjer enn du har rett til. Dersom du ønsker å kjøpe flere aksjer kan du også kjøpe tegningsretter i markedet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

eighteen − 3 =