Meny Lukk

Korreksjon

Korreksjon aksjer aksjermarked

Det snakkes tidvis om korreksjon i aksjemarkedet. Selv om det er et begrep som ofte blir brukt er det mange som er usikre på hva det faktisk betyr.

Korreksjon

Innenfor investering og trading er en korreksjon en nedadgående bevegelse hvor kursen eller indeksen faller minst 10 % fra den foregående toppen i et bull marked. Korreksjonen skiller seg fra et bear marked ved at bear markedet innebærer et fall på 20 % eller mer. Korreksjoner kan inntreffe i både enkeltaksjer og indekser. Hvor lang tid fallet tar varierer mye. Fallet kan komme raskt i løpet av en dag eller strekke seg over få dager, eller strekke seg over flere måneder. Som regel vil korreksjoner ha en varighet på mellom 3 og 4 måneder.

Å forutse markedskorreksjoner er en umulig oppgave, men ved å studere multipler kan man finne nivåer hvor det er økt sannsynlighet for nettopp en korreksjon. Ved å studere Price/Book eller Price/Earnings over tid kan man finne nivåer hvor markedet tidligere har falt tilbake og funnet et nivå hvor prisingen lar seg forsvare fundamentalt.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om markedsbevegelser

Korreksjoner og trading

I perioder med korreksjon kan en veldiversifisert portefølje gi god beskyttelse. Å ha flere aksjer kan beskytte mot korreksjon i en enkelt aksje. Å investere i flere ulike typer aksjer kan derimot gi beskyttelse mot en bred markedskorreksjon. Defensive aksjer med lav beta vil nemlig ofte falle mindre enn det generelle markedet. Vekstaksjer med høy beta vil derimot kunne falle mer enn markedet.

Tekniske analyser kan også brukes til å finne støtte/motstandsnivåer som kan trigge korreksjoner. Det samme gjelder for tekniske indikatorer som kan vise om en aksje eller indeks er overkjøpt.

For mindre erfarne investorer og tradere kan et fall på 10 % eller mer være skremmende. Erfarne investorer og tradere vil derimot være klar over at dette kun er en kortsiktig markedsbevegelse som kan gi muligheter. Dersom du trader vil en korreksjon kunne gi mye volatilitet som kan utnyttes, mens langsiktige investorer som har penger som en del av porteføljen kan få en god mulighet til å vekte opp i aksjer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

twenty − nine =