Meny Lukk

Agio og disagio

Agio og disagio valutatap valutagevinst

Ved investering og trading i utenlandske aksjer får du valutarisiko med på kjøpet. Dette er en risiko som kan gi deg agio eller valutagevinst, eller disagio eller et valutatap.

Valutarisiko

Som nevnt får du valutarisiko dersom du kjøper aksjer i utlandet. Årsaken til dette er et utenlandske aksjer kan kun kjøpes i den valutaen de er notert med. Altså kan du ikke bruke norske kroner til å kjøpe aksjer i utlandet. Før du kjøper aksjer notert på en europeisk eller amerikansk børs må du veksle slik at du enten har euro eller dollar tilgjengelig. Når dette er sagt, så vil vi nevne at mange handelsløsninger gjør dette automatisk for deg, men risikoen for agio eller disagio er fortsatt tilstede.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Agio – valutagevinst

La oss si at du veksler inn 100000 kr til euro med en kurs på 10 for å kjøpe aksjer i Lufthansa. Disse aksjene omsettes for €10 pr stykke, noe som betyr at du kan kjøpe 10000 aksjer.

Etter kort tid har aksjen steget til €12 og du ønsker å sikre deg en gevinst. Samtidig som aksjen har steget, har også EURNOK steget til 11 NOK.

Først selger du aksjene og får et oppgjør på €12000. Det gir deg en avkastning på aksjene på €2000. I tillegg har som nevnt EURNOK steget fra 10 til 11, noe som betyr at du får en valutagevinst eller agio på 10 % på toppen. Når du veksler inn dine €12000 mottar du 132000 NOK.

Disagio – valutatap

Vi kan bruke samme eksempel som ovenfor. Du veksler 10000 kr til euro med EURNOK 10. Deretter kjøper du 10000 aksjer i Lufthansa til kurs €10.

Igjen stiger Lufthansa kursen til €12 og du vil sikre gevinst. Men, denne gangen har EURNOK falt til 9. Du mottar €12000 for aksjene, og når du veksler inn dine €12000 til NOK mottar du 108000 kr. Her får du et valutatap eller disagio på 10 % som blir trukket fra avkastningen fra aksjene dine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

twelve − 2 =