Meny Lukk

Aksjesplitt og aksjespleis

Aksjesplitt og aksjespleis omvendt splitt aksjer

Tidvis vil det bli gjennomført aksjesplitt eller aksjespleis. Det kan være forskjellige grunner til at dette blir gjort.

Aksjesplitt

I enkelte tilfeller kan en aksje stige så mye at mange investorer og tradere ikke har mulighet til å kjøpe aksjen. Et godt eksempel er Bershire Hathaway. Denne aksjen omsettes i dag for ca 260 000 USD. Dette medfører at veldig mange er stengt ute fra å investere i selskapet.

For å gjøre aksjen mer tilgjengelig, noe som kan øke omsetningen i aksjen, kan selskapet beslutte å gjennomføre en aksjesplitt. Dette medfører at alle aksjer blir delt opp i for eksempel 2, 5, 10 eller flere aksjer. Resultatet vil bli at dersom du hadde en aksje før en 1 til 10 spill, vil bli at du har 10 aksjer etter splitten.

Normalt vil kursen på de nye aksjene samsvare med splitten. Altså har du en 1 til 2 splitt vil kursen halveres, mens har du en 1 til 5 aksjesplitt vil kursen bli 20 %.


eToro vurdering


  • Best på utenlandske aksjer
  • 0 % kurtasje
  • Godkjent av Finanstilsynet


Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees


TradingView vurdering


  • Beste analyseprogram
  • Norske og utenlandske aksjer
  • Prøv Pro gratis i 30 dager


Du kan prøve TradingView Pro gratis i 30 dager. Etter prøveperioden kan du enten betale for Pro versjonen eller velge Basic som er en gratis versjon av analyseprogrammet.

capital.com logo

Capital.com vurdering


  • Stort utvalg av CFD på aksjer
  • TradingView
  • Godkjent av Finanstilsynet


84,43 % av privatkunder taper penger når de handler i CFD-er med denne tilbyderen. Du bør vurdere om du forstår hvordan CFD-er fungerer, og om du har råd til å tape pengene dine ved å handle med høy risiko.

Lær mer om aksjer

Aksjespleis – omvendt splitt

Enkelte børser har krav om at en aksje må koste mer enn 1 kr. Det gjør at selskaper som opplever at kursen faller under 1 kr må gjennomføre en aksjespleis for å tilfredsstille kravene for notering på børsen. Ofte vil en aksjespleis, eller omvendt splitt, være i forholdet 5 til 1 eller 10 til 1. Det betyr at dersom du hadde 5 aksjer vil disse bli gjort om til 1. Om du hadde 10 aksjer vil disse bli gjort om til 1 enkelt aksje. Ofte vil kursen på den nye aksjen enten bli 5-doblet i en 5 til 1 aksjespleis, eller 10-doblet etter en 10 til 1 omvendt splitt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

twelve + 8 =