Meny Lukk

Crowdfunding

norsk Crowdfunding investering online

Folkefinansiering eller crowdfunding går ut på å samle sammen små summer fra mange mennesker og bruke pengene på etablering, vekst eller videreutvikling av et selskap.

Crowdfunding – folkefinansiering

Selv om crowdfunding er en relativt ny finansieringsmetode som ikke er veldig utbredt i Norge, er det mange som har hørt uttrykket før. Det har vært flere suksesshistorier som begynte med denne formen for finansiering av et selskap, og blant de mest kjente har vi Ocolus VR som ble kjøpt opp av Facebook for 2,3 mrd USD i 2014.

Ulike typer folkefinansiering

Det er fire ulike typer av folkefinansiering som er mest utbredt, og det er de to typene som passer for investorer som har hatt sterkest vekst i Norge den siste tiden. Dette er crowdfunding som gir investoren enten renter på et lån eller aksjer i selskapet.

Donasjoner

Donasjoner er en form for finansiering hvor det ikke kan forventes å få noe tilbake for pengene du overfører til selskapet eller personen som mottar pengene.

Belønning

Enkelte selskaper bruker en form for crowdfunding hvor de selger produktene eller tjenestene på forhånd. På denne måten får selskapet kapital som kan brukes til å starte produksjonen av varene. Risikoen her er at det ikke er garantert at selskapet vil klare å lage varene de har solgt.

Aksjer

Deltar du i en folkefinansiering hvor du mottar aksjer for pengene du gir til selskapet vil du bli medeier. Hvor mange aksjer du får avhenger av hvor mye penger du skyter inn, og selvsagt også prisingen av aksjene. Her har du en risiko ved at aksjene blir verdiløse dersom selskapet ikke klarer å drive med overskudd. Aksjer i selskaper som ikke er notert på børs er også vanskelige å omsette, noe som gjør at det kan ta lang tid å selge seg ut av selskapet.

Oppsiden er at dersom du har funnet et godt prosjekt og har lang investeringshorisont kan du komme inn tidlig et et prosjekt som kan gi god avkastning dersom selskapet lager et godt produkt som selger bra. Det er ingen umulighet at selskapet etterhvert kan bli kjøpt opp av større aktører eller bli notert på børs.

Lån

Dersom du yter et lån til et selskap gjennom crowdfunding vil du motta en rente. Ofte vil denne renten ligge relativt høyt siden det er knyttet risiko til de ulike prosjektene. Her er det en risiko for at selskapet som har lånt penger ikke tjener nok penger til å dekke sine forpliktelser og misligholde lånet. Dette kan ende opp med at du ikke får tilbake pengene du har lånt ut.

Plattformer for folkefinansiering

Crowdfunding FAQ

Hva er crowdfunding?

Folkefinansiering er en metode for å finansiere et selskaps oppstart, vekst eller videreutvikling. Det er en metode som lar mindre investorer komme inn tidlig og delta i spennende prosjekter.

Hvordan kan jeg investere i crowdfunding online?

Kickstarter og IndieGoGo er de mest kjente plattformene for folkefinansiering. I Norge har vi plattformer som Kameo, Funding Partner og Startskudd.

Er det selskaper som driver med norsk crowdfunding?

Ja, det er flere norske selskaper som driver med crowdfunding. Ved å besøke en norsk plattform for folkefinansiering kan du få en rask oversikt over hvilke selskaper du kan investere i.

Hva slags erfaring kreves for å investere i crowdfunding?

Det kreves lite formell erfaring for å investere i crowdfunding. Dette er en finansieringsmetode som sikter seg mot det brede publikum. Likevel er det viktig å ha økonomisk og finansiell forståelse for å finne gode investeringer.

Er folkefinansiering trygt?

Ja, så lenge du bruker kjente plattformer er dette trygt. Men, som med alle andre former for investering følger det med en risiko. En fordel med crowdfunding er at du kan investere mindre summer i flere prosjekter og spre risiko.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

11 + 19 =