Meny Lukk

Divergens

analyse Divergens positiv negativ bearish bullish aksjekurs teknisk indikator

Divergens oppstår når aksjekurs beveger seg i motsatt retning av en teknisk indikator. Ofte kan en divergens signalisere at den pågående trenden svekkes.

Divergenser

I tillegg til at divergenser kan signalisere at trenden er i ferd med å svekkes kan de også i noen tilfeller signalisere at trenden er i ferd med å snu. Vi skiller mellom positiv eller bullish divergens som signaliserer at stigning i aksjekursen kan forventes, og negativ eller bearish divergens som signaliserer at aksjekursen kan falle.

I utgangpunktet kan vi få divergenser mellom aksjekurser og strengt tatt alle typer tekniske og fundamentale indikatorer. Men, som regel brukes dette av tekniske analytikere som finner ulik utvikling mellom en aksjekurs og en teknisk indikator.

Positiv divergens aksje rsi indeks kurs

Positiv divergens

I tilfeller hvor vi finner positive divergenser kan det forventes at aksjekursen skal stige fremover. Derfor kalles disse ofte for bullish divergens. Disse kjennetegnes ved at det dannes fallende topper i chartet for aksjekursen, samtidig som det dannes høyere topper i den tekniske indikatoren. Dette fører til at motstandsnivåene beveger seg mot hverandre. I chartet over kan vi se at det dannes fallende topper i chartet for Equinor aksjen. På de samme punktene har vi også lavere topper i RSI chartet. Dette kan signalisere at aksjekursen skal stige.

analyse Divergens positiv negativ bearish bullish aksjekurs teknisk indikator

Negativ divergens

Negative divergenser kan også kalles for bearish divergenser. Dette er fordi disse ofte signaliserer at aksjekursen kan falle i tiden fremover. Her vil det dannes høyere topper i chartet for aksjekursen, samtidig som det dannes lavere topper i chartet for den tekniske indikatoren. Dette fører til at motstandsnivåene i aksjechartet or for RSI beveger seg fra hverandre. Ovenfor har vi chartet til Nordic Semiconductor aksjen. Det dannes høyere topper i chartet for aksjekursen, og her dannes det også lavere topper i RSI på de samme punktene. Dette kan signalisere at aksjekursen kan falle fremover.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om tekniske indikatorer

Praktisk bruk av divergenser i trading

Det er ikke ofte at divergens alene kan brukes til trading. Det er heller ikke så ofte det oppstår divergenser. De kan signalisere svakere utvikling innenfor den pågående trenden, og de kan også signalisere trendskifter. For å utnytte disse bør du også bruke andre tekniske verktøy som formasjoner og glidende gjennomsnitt. Ytterligere verifisering av trendskifter med andre tekniske indikatorer kan også være til stor nytte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 × 3 =