Meny Lukk

ESG – Environment, Social og Governance

ESG - Environment, Social og Governance aksjer aksje

På godt norsk kan vi oversette ESG med miljø, sosial og selskapsstyre. ESG kort forklares som et mål på hvor et selskap eller et fond er.

ESG – Environment, Social og Governance

Environment er målet som forteller noe om hvordan et selskap behandler naturen rundt seg, eller hvor miljøvennlig det er. Social omfatter det sosiale miljøet rundt bedriften, her er det underleverandører, kunder, ansatte og de menneskene som bor i området hvor bedriften driver som står i fokus. Til slutt har vi Governance som omfatter selskapets ledelse, lederlønn, åpenhet til resultater, interne kontroller og aksjeeiernes rettigheter.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Environment

Hvor miljøvennlig et selskap er avhenger av flere faktorer som for eksempel forbruk av energi, utslipp og forurensning, bruk av ressurser og behandling av dyr. Ser man videre på dette punktet vil det komme frem at dette ikke bare omhandler etikk, men også hvilke potensielle risiko et selskap har.

Social

Social omhandler også mer enn bare etikk. Dette punktet ser på hvordan selskapet behandler og opptrer med folkene som omgir dem. For eksempel ser vi her på hva slags selskaper gjør forretninger med. Disse bør ha et verdisyn som sammenfaller med selskapet det sees på. Videre kan selskaper score godt på dette om de for eksempel deler ut overskuddet med ulike organisasjoner eller bidrar i nærmiljøet med økonomisk støtte.

Governance

For investorer er det uten tvil viktig at selskapet opplyser om hvordan de gjør det rent økonomisk, og at selskapet bruker metoder som gir en god oversikt over det faktiske resultatet. Videre er det også viktig at aksjonærene kan bruke sin stemmerett til å være med å ta viktige avgjørelser for selskapet.

Lær mer om aksjer

Praktisk bruk av ESG i trading

Unge investorer har mye fokus på ESG, og en stor etterspørsel etter aksjer for selskaper som scorer godt på dette har fått et løft. Videre ser vi også at mange meglerhus også opplyser om et selskaps ESG profil i sine analyser.

I mange tilfeller kan ESG også brukes til å se på et selskaps potensiale eller risiko, og ikke bare til å vurdere hvor etisk en potensiell investering er.

For eksempel vil et selskap som har fokus på å minimere forbruk av energi kunne kutte utgifter, noe som igjen kan gi et økt overskudd.

Et selskap som ikke fokuserer på å minske og rense utslipp kan bli sittende igjen med en stor regning dersom det blir et krav om opprydning fra utslipp som følge av et politisk skifte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

fourteen − twelve =