Meny Lukk

VWAP

VWAP - volumvektet snittpris volume weighted average price

Volumvektet gjennomsnittspris gir gjennomsnittskursen en aksje har blitt handlet for basert på pris og volum. VWAP gir informasjon om både aksjens verdi og trend.

VWAP - volumvektet snittpris nel aksjen

VWAP – volumvektet snittpris

Volumvektet snittpris brukes først og fremst til å finne intradagstrenden. Volume Weighted Average Price har likhetstrekk med vektet glidende gjennomsnitt, forskjellen ligger i at vektet gildende gjennomsnitt blir vektet på grunnlag av tid, mens VWAP blir vektet på grunnlag av volum. En annen viktig forskjell er at volumvektet snittpris brukes intradag. Indikatoren beregnes på nytt hver dag. Dette vil gi støy i indikatoren dersom den beregnes for en periode som strekker seg over flere dager.

  • VWAP = ∑Pris * Volum / ∑Volum​

Formelen ovenfor kan brukes til å beregne volumvektet gjennomsnitt, men det finnes mange analyseprogram som kan beregne denne for deg automatisk. TradingView, som vi har brukt på denne siden er et godt alternativ.

Lær mer om tekniske indikatorer

Praktisk bruk av VWAP i trading

Fond og andre store aktører forsøker og kjøpe seg inn i eller selge seg ut av aksjer uten å påvirke kursen nevneverdig. Her kommer VWAP inn som et nyttig verktøy. Så fremt det lar seg gjøre vil et fond kjøpe seg inn i aksjen når kursen ligger under Volume Weighted Average Price. Når fondet vil selge seg ut vil de forsøke å gjøre det når kursen ligger over volumvektet snittpris.

Mindre investorer kan også bruke samme strategi for å få en lav kjøpskurs ved bruke av en tradingstrategi som for eksempel Dollar Cost Averaging. Daytradere kan også bruke indikatoren for å finne nivåer hvor aksjen kan kjøpes eller selges.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

sixteen + three =