Meny Lukk

Market cap

Market cap capitailzation markedsverdi

Børsverdi eller market cap er den totale verdien av alle de utestående aksjene til et selskap.

Market cap

Market capitalization blir bestemt av aksjemarkedet og de ulike aktørene som handler aksjen. Børsverdien kan være nyttig for å bedømme selskapets størrelse, men er også nyttig for å kunne finne multipler som Pris/Bok. Utregningen av børsverdi er enkel. Du finner den ved å bruke formelen nedenfor:

  • Market cap = aksjekurs x antall utestående aksjer

Børsverdien må ikke forveksles med selskapsverdi eller Enterprise Value. EV omfatter børsverdi, kortsiktig og langsiktig gjeld, og eventuell balanseført kontantbeholdning. EV brukes blant annet i Discounted Cash Flow analyser.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om aksjer

Praktisk bruk av market cap

Børsverdien kan som nevnt brukes til å bedømme størrelsen på et børsnotert selskap. Ofte deles selskapene inn i large cap, mid cap og small cap. Skal vi bruke den amerikanske standarden vil et small cap selskap ha en verdi mellom $300 millioner og $2 milliarder. Mid cap har derimot en verdi mellom $2 milliarder og $10 milliarder. Large cap selskaper har en verdi over $10 milliarder. Enkelte snakker også om micro cap selskaper som har en verdi mellom $50 og $300 millioner.

Å vite et selskaps børsverdi er også viktig dersom du vil beregne ulike multipler som Pris/Bok og Book To Market. Å ha en forståelse av børsverdi kan også være nyttig for å forstå følgene av at et selskap utsteder nye aksjer via en emisjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5 × 2 =