Meny Lukk

Market cap

Market cap capitailzation markedsverdi

Børsverdi eller market cap er den totale verdien av alle de utestående aksjene til et selskap.

Market cap

Market capitalization blir bestemt av aksjemarkedet og de ulike aktørene som handler aksjen. Børsverdien kan være nyttig for å bedømme selskapets størrelse, men er også nyttig for å kunne finne multipler som Pris/Bok. Utregningen av børsverdi er enkel. Du finner den ved å bruke formelen nedenfor:

  • Market cap = aksjekurs x antall utestående aksjer

Børsverdien må ikke forveksles med selskapsverdi eller Enterprise Value. EV omfatter børsverdi, kortsiktig og langsiktig gjeld, og eventuell balanseført kontantbeholdning. EV brukes blant annet i Discounted Cash Flow analyser.

Kurtasjefri aksjehandel på 16 børser - invester i mer enn 2000 aksjer uten kurtasje
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Delta i eToro Aksjeforum
  • Godkjent av Finanstilsynet

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Lær mer om aksjer

Praktisk bruk av market cap

Børsverdien kan som nevnt brukes til å bedømme størrelsen på et børsnotert selskap. Ofte deles selskapene inn i large cap, mid cap og small cap. Skal vi bruke den amerikanske standarden vil et small cap selskap ha en verdi mellom $300 millioner og $2 milliarder. Mid cap har derimot en verdi mellom $2 milliarder og $10 milliarder. Large cap selskaper har en verdi over $10 milliarder. Enkelte snakker også om micro cap selskaper som har en verdi mellom $50 og $300 millioner.

Å vite et selskaps børsverdi er også viktig dersom du vil beregne ulike multipler som Pris/Bok og Book To Market. Å ha en forståelse av børsverdi kan også være nyttig for å forstå følgene av at et selskap utsteder nye aksjer via en emisjon.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

nineteen + fifteen =