Meny Lukk

Enterprise Value

Enterprise Value EV selskapsverdi

EV eller Enterprise Value er et mål på et selskaps samlede verdi. EV brukes i mange forskjellige multipler.

Enterprise Value – selskapsverdi

Selskapsverdi omfatter både market cap, kortsiktig og langsiktig gjeld, og kontantbeholdning. Utregning av EV er enkelt. Først må du finne market cap som er aksjekurs multiplisert med antall utestående aksjer. Total gjeld er langsiktig gjeld og kortsiktig gjeld, noe du kan finne under balansen i selskapets resultatrapport. På balansen kan du også finne kontantbeholdningen.

Når du har funnet disse legger du market cap sammen med total gjeld og trekker fra kontantbeholdningen ved å bruke formelen nedenfor. Svaret du får er Enterprise Value.

  • EV = Market cap + total gjeld – kontantbeholdning
Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om fundamental analyse

Praktisk bruk av Enterprise Value

EV eller selskapsverdi kan sees på som prisen som må betales ved et oppkjøp av selskapet. Ved at EV omfatter både børsverdi, gjeld som må betales ved et oppkjøp og kontantbeholdning som kan brukes til dette blir denne prisingen av selskapet mer reell enn for eksempel kun børsverdi.

EV kan også brukes til å regne ut multipler. Her er EV/EBITDA en av de mest brukte. Dette er en multippel som likner på P/E, men EV/EBITDA blir som regel ansett for å være en bedre multippel da denne tar hensyn til selskapets gjeldsgrad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

13 − ten =