Meny Lukk

EV/EBITDA

EV/EBITDA aksjer

EV multippel eller EV/EBITDA brukes for å vurdere prisingen av et selskap. Multippelen ser også på selskapets gjeld og kontantbeholdningen.

EV/EBITDA

EV multippel har likhetstrekk med Price/Earnings, men det er en viktig forskjell. Ved å bruke EV, Enterprise Value, fremfor Market cap tar multippelen også hensyn til selskapets gjeld og kontantbeholdningen.

Beregningen av EV/EBITDA er forholdsvis enkel. Først må du vite selskapsverdi eller EV. Det finner du ved å finne børsverdien eller market cap, som er aksjekurs multiplisert med antall utestående aksjer. Deretter legger du til samlet gjeld, både kortsiktig og langsiktig gjeld. Til slutt trekker du fra kontantbeholdning.

EBITDA kan du enkelt finne i selskapets resultatpresentasjon. Når du har både EV og EBITDA deler du EV på EBITDA og du står igjen med EV multippelen. Formelen finner du nedenfor:

  • EV/EBITDA = Enterprise Value / EBITDA

EV = Market cap + total gjeld – kontantbeholdningen

EBITDA = Earnings before interest, taxes, depreciation and amortization

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om fundamental analyse

Praktisk bruk av EV/EBITDA

Selskaps multippelen eller EV multippel brukes først og fremst til å vurdere om et selskap er overvurdert eller undervurdert. En lav multippel sammenlignet med andre selskaper i samme bransje kan tyde på at selskapet er undervurdert. En høy multippel kan derimot tyde på at selskapet er overvurdert.

Normalt vil vekstaksjer ha en høyere EV multippel enn verdiaksjer. Årsaken til dette er at vekstaksjer i større grad har fått priset inn forventet høyere vekst i fremtiden.

Siden EV multippel også tar hensyn til gjeld viser den selskapets økonomiske verdi på en bedre måte enn P/E. Derfor blir den ofte brukt i sammenheng med oppkjøp av børsnoterte selskaper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

3 × 5 =