Meny Lukk

Margin call

Margin call overbelåning overbelånt øke egenkapital økt sikkerhet

Dersom verdien på belånte porteføljen din faller så mye at sikkerhetskravet ikke overholdes får du en margin call.

Margin call

Dersom du bruker belåning eller aksjekreditt på investeringene dine bruker du aksjene og egenkapitalen din som sikkerhet. Gearingen kan gjøre at du får veldig god avkastning når kursene stiger, men samtidig vil tap akselerere med samme forhold dersom kursene faller. Altså vil du få en positiv avkastning på 5x dersom du har gearet din porteføljer og kursene stiger. Den samme portefølje vil få et tap på 5x dersom kursene faller.

Det er egenkapital og aksjer på investeringskontoen som er sikkerheten når du bruker belåning. Dette medfører at det er egenkapitalen din som først faller i verdi dersom kursene går mot deg.

Hvor stort sikkerhetskrav som gjelder avhenger av hvilken nettmegler du bruker, men ofte kan dette ligge mellom 50 til 75 %. Når verdien av egenkapitalen faller under dette nivået får du en margin call.

Dersom du får en margin call må du øke egenkapitalen slik at sikkerhetskravet ivaretas eller selge ned aksjer slik at sikkerhetskravet senkes. Dersom du ikke gjøre noe for å opprettholde sikkerhetskravet når du er overbelånt vil normalt porteføljen din bli solgt ut med et tvangssalg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

one × 1 =