Meny Lukk

On-Balance Volume

On-Balance Volume - OBV teknisk volumindikator momentum indikator

Det er mange som ser på volumutviklingen i en aksje for å vurdere støtte og motstand eller tekniske formasjoner. Dette kan også gjøres ved å bruke den tekniske volumindikatoren On-Balance Volume.

obv indikator on-balance volume

On-Balance Volume – OBV

OBV indikatoren ble utviklet av Joseph Granville, og først presentert i boken Granville’s New Key to Stock Market Profits fra 1963. Indikatoren bygger på antagelsen om at endringer i volum er driftkraft til kursendringer. Altså kan vi si at denne momentumindikatoren bygger på teorien om tilbud/etterspørsel. Selv sa Granville at dersom volumet øker kraftig uten at kursen endres, så vil kursen før eller siden øke eller falle kraftig.

Teorien On-Balance Volume indikatoren bygger på er forskjellen mellom institusjonelle aktører og mindre erfarne investorer. Når fond og store investorer kjøper aksjer som selges av de mindre aktørene kan volumet øke mens kursen beveger seg flatt. Før eller siden vil det økte volumet slå ut i kursen, og på økende kurs selger de institusjonelle investorene ut, mens de mindre aktørene kjøper aksjene.

OBV indikatoren er en ledende indikator, og den kan dermed komme med signaler om hva som kan komme til å skje med kursen til en aksje eller en indeks. Samtidig sier indikatoren lite om hva som har skjedd for at signalet har oppstått. Dermed kan den gi falske signaler.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Lær mer om tekniske indikatorer

Praktisk bruk av On-Balance Volume i trading

Når On-Balance Volum indikator skal brukes i aksje trading er det vanlig å se på indikatoren over en lengre periode. For eksempel kan vi i chartet til MOWI aksjen ovenfor se at aksjekursen over lengre tid har konsolidert. Samtidig kan vi se en nedgang i OBV indikatoren. I løpet av de siste par dagene har derimot OBV indikatoren brutt ut av denne trenden. Dette økte volumet kan signalisere at vi kan få en større kursbevegelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

three × two =