Meny Lukk

Spoofing

order book layering spoofing

Ved å legge inn store kjøpsordre eller salgsordre kan kursen aksjer omsettes for manipuleres. Dette kalles order book layering eller spoofing.

Spoofing – Order Book Layering

Innenfor økonomi sier teorien at prisen på en vare bestemmes av tilbud og etterspørsel. Ved å manipulere tilbudet eller etterspørselen kan derfor også kursen på en aksje endres. Dette er markedsmanipulasjon. Det er også ulovlig. Spoofing har likheter med pump and dump, men det er enkelte viktige forskjeller.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Dersom en investor har en posisjon denne ønsker å selge seg ut fra, kan investoren legge inn en større kjøpsordre på et nivå som ligger under nivået aksjen omsettes på. Formålet med denne kjøpsordren er ikke å kjøpe aksjene, men å få andre aktører til å begynne å kjøpe aksjer fordi den økte etterspørselen er forventet å gi en kursstigning. Investoren som la inn den fiktive kjøpsordren kan trekke denne etter at kursen har steget, og selge ut sine aksjer til en høyere kurs.

Motsatt kan man også få en lavere kurs dersom man ønsker å kjøpe aksjer. Ved å legge inn en fiktiv salgsordre kan man skape et inntrykk av større salgspress. Dette kan igjen få aktører til å selge seg ut fordi det forventes at det økte salgspresset vil presse prisen på aksjen ned. Dermed kan den fiktive salgsordren trekkes, og aksjene kjøpes til en lavere kurs.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

13 + 11 =