Meny Lukk

Backwardation

Backwardation i praksis

Vi har backwardation når dagens spotpris er høyere enn en futuresprisen på det underliggende.

Backwardation

Ofte blir backwardation blandet sammen med en inverse futureskurve, men dette er ikke det samme. Backwardation er når futuresmarkedet forventer lavere priser jo lengre frem i tid vi kommer. Altså vil dagens priser på futures være høyere, og jo lengre du går mot høyre på kurven, jo lavere vil kursen være. Det motsatte er contango, hvor futures prisen for levering i fremtiden er høyere enn dagens pris på det underliggende.

Fenomenet kan oppstå etter for eksempel en krise hvor tilgjengeligheten på råvarer som olje plutselig faller. Det lavere tilbudet vil føre til at den relativt høyere etterspørselen driver prisen opp. Som regler skjer dette kun i korte perioder før prisen igjen normaliseres.

Forward kurve

Forward kurven er satt sammen med prisen på futures, hvor prisen er angitt med den vertikale aksen, mens innløsingstidspunkt eller levering er angitt på den horisontale aksen. I en periode hvor vi har backwardation vil kurven være lavere jo lengre mot venstre du går på grafen.

Kurtasjefri aksjehandel på 16 børser - invester i mer enn 2000 aksjer uten kurtasje
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Delta i eToro Aksjeforum
  • Godkjent av Finanstilsynet

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Backwardation i praksis

Det er mulig å utnytte denne spesielle prisingen av råvare i spot markedet og på futures markedet. Det mest vanlige er å shorte råvaren, samtidig som man inntar long posisjoner i futures markedet. Ofte vil spot prisen synke, samtidig som futures prisen kan stige. Men, dersom futures prisene fortsetter å falle vil det kunne påføre tap på tradingen. Denne prisingen av råvarer i spot markedet og i futures markedet kan også bli brukt som en ledende indikator. Normalt vil spot prisen falle etter dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

5 × four =