Meny Lukk

Kredittsyklus

Kredittsyklus tilgang på kreditt kapital

De ulike fasene med varierende tilgang til kreditt omtales som en kredittsyklus.

Kredittsyklus

I starten av en kredittsyklus er det god tilgang på kreditt. Ofte har vi lave renter og lave krav for å få tilgang på kreditt. Sammen med tilgang på mye kreditt stimuleres økonomien til vekst. Denne perioden er fulgt av en periode hvor tilgangen på kreditt strammes inn. I denne perioden har vi renter som stiger og strengere regler når det gjelder krav til sikkerhet. I sum gjør dette at det blir lånt ut mindre penger til investeringer, boligkjøp og lignende. Denne perioden følges så av en start på en ny kredittsyklus.

Kurtasjefri aksjehandel med norske, danske, finske og amerikanske aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • 2000+ aksjer
  • 16 børser

  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Den kreditten som er tilgjengelig er i stor grad bestemt av risikoen til långivere. Dersom risikoen er lav og utsiktene til profitt er tilstede vil utlån øke. I perioder med høyt tilbud av kreditt vil risikoen være lavere som følge av at prisen på eiendom stiger og at bedrifter gjør det godt. I denne perioden har også forbrukere stabile inntekter og kan derfor også ta opp lån for å holde forbruket oppe.

Når konjunkturen topper ut vil investeringer og eiendom falle i verdi. Samtidig vil inntektene fra investeringer falle. Dette gjør at selskaper vil få mindre kapasitet til å betjene lån. Långivere vil svare på dette med å øke kravene for å stille med lån, og rentene vil øke.

Lær mer om aksjer

En kredittsyklus er som regel lengre enn en konjunktur. Årsaken til dette er at det kan ta lang tid før svakheter i selskaper og markedet for eiendom dukker opp. Dette gjør at kortsiktige tradere ikke kan utnytte disse syklusene direkte. Men, kredittsykluser kan indikere retning for hvor for eksempel børsen skal, og dermed kan man posisjonere seg for fall ved å shorte. For langsiktige investorer kan det å ha kunnskap om kredittsykluser brukes til å justere risikoen i porteføljen. I en periode med høy tilgang på kreditt kan for eksempel sykliske aksjer gi god avkastning, mens defensive aksjer kan gi en viss beskyttelse mot børsfall i perioden med lav tilgang på kreditt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

19 − 18 =