Meny Lukk

Overdiversifisering

Overdiversifisering for mange aksjer

Risikodiversifisering kan gi porteføljen din en bedre risikoprofil, men å spre risikoen for mye kan føre til overdiversifisering.

Overdiversifisering

Diversifisering går ut på å spre risiko utover flere aksjer og til og med instrumenter. Investeres hele porteføljen vil man være svært utsatt dersom det kommer dårlige nyheter fra det selskapet man har investert i. Med kun en aksje i porteføljen, og denne faller 25 % vil følgelig også porteføljeverdien falle med 25 %. Har du derimot diversifisert og har 4 aksjer i porteføljen, og en av de faller 25 % vil dette kun påføre et tap på 6,25 %. Men, det er altså mulig å spre risikoen for mye, altså å bli overdiversifisert.

Kurtasjefri aksjehandel på 16 børser - invester i mer enn 2000 aksjer uten kurtasje
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Delta i eToro Aksjeforum
  • Godkjent av Finanstilsynet

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Man kan oppnå god risikodiversifisering ved å eie 20 til 25 aksjer. Deler at dette antallet aksjer kan også dekkes ved å kjøpe ETF på indekser. Kjøpes det flere aksjer enn dette vil effekten av diversifiseringen avta, og man kan nesten oppnå samme grad av diversifisering ved å investere i 25 selskaper som ved å investere i 1000.

Lær mer om trading

Overdiversifisering i praksis

Å spre risikoen i for mange aksjeselskap kan ha flere negative konsekvenser. Først og fremst vil det påføre deg en hel del kostnader på grunn av det store antallet handler som må gjøres. Videre kan overdiversifiseringen gjøre at du ikke vil få en meravkastning sammenlignet med indeks. Et start antall aksjer gir deg også mye arbeid med å følge opp investeringene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

three × 3 =