Meny Lukk

Aksjeutlån

hva er Aksjeutlån utlån av aksjer

En portefølje med langsiktig investeringshorisont kan få en ekstra inntektskilde ved å åpne for aksjeutlån.

Aksjeutlån

Ved normalt shorthandel er shorteren avhengig av å låne aksjer som selges i markedet. For å låne aksjene må shorteren også betale en rente til utlåner, og det er nettopp dette som kan gi en ekstra inntekt fra porteføljen. Som regel er det institusjonelle investorer som står for utlån av aksjer til shorting, men flere har også begynt å tilby denne tjenesten til vanlige investorer som har langsiktige posisjoner.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

I Norge tilbyr meglere som Pareto Securities og Nordnet muligheten til å låne ut aksjer. Dersom du velger å låne ut dine aksjer til shorting vil du motta et honorar når aksjene blir utlånt og en rente for perioden aksjene er lånt ut. Hvor høy renten er avhenger blant annet av markedsrenten og etterspørsel etter aksjer for shorting i selskapet.

Når du låner ut aksjer til shorting vil du ikke motta utbytte. Men, du vil motta en PIL eller Payment in lieu of Dividens. På norsk blir det betaling for utbytte. I praksis vil du da motta en betaling som tilsvarer utbyttet. Det gjør at aksjeutlån også kan benyttes av investorer som driver med utbytteinvestering og vil sikre seg en ekstra inntekt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

14 + nineteen =