Meny Lukk

Pump and dump

hva er Pump and dump

Pump and dump går ut på blåse opp aksjekursen med falske analyser og nyheter eller gjøre et stort kjøp for å løfte kursen, for så å selge ut aksjene til en høyere kurs.

Pump and dump

Opprinnelig er pump and dump en strategi som går ut på å kjøpe aksjer i en penny stock med lite likviditet, cold calle kjøpere som får kursen til å stige. For så å selge aksjene til en høyere kurs. Dette salget fikk også ofte kursen til å falle kraftig. I dag er det mer vanlig å blåse opp verdiene med å sette ut et rykte om for eksempel gode kvartalstall, kontrakter eller analyser. Når kursen stiger vil aktøren dumpe sine aksjer ut til en høyere kurs. En annen metode, som ligner på spoofing, er å kjøpe en stor post i en aksje som med for eksempel teknisk analyse ligger an til å få et brudd ut av en bullish formasjon. Bruddet vil få andre investorer og tradere til å kjøpe seg inn for å ta del i momentumet.

Kurtasjefri aksjehandel på 16 børser - invester i mer enn 2000 aksjer uten kurtasje
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Delta i eToro Aksjeforum
  • Godkjent av Finanstilsynet

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Pump and dump er ulovlig. For de som blir tatt venter det ofte store bøter. Men, med internet kan det være vanskelig å finne de skyldige. For de som blir utsatt for en pump and dump medfører det også tap på investeringene. Det finnes ulike metoder for å unngå å bli utsatt for dette. Kommer du over et rykte om et selskap er det viktig å sjekke kilden. Ofte vil du merke at det ikke nevnes risiko om investeringen, kun det positive blir nevnt. Når du får et tips om investering er det viktig å gjøre sin egen analyse. Ved å gå gjennom rapporter, undersøke andre analyser og sjekke nøkkeltall kan du unngå å bli utsatt for en dumping.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

two × one =