Meny Lukk

Overkjøpt

hva er Overkjøpt aksje

Når en aksje omtales som overkjøpt menes det at den omsettes på et kursnivå som er over rettferdig kurs eller over de fundamentale verdiene.

Overkjøpte aksjer

Når aksjer er overkjøpte er det en forventning om at det på kort sikt kan komme en korreksjon eller et kursfall. Ofte vil dette være begrunnet med teknisk analyse, men det er også mulig å se om aksjer er overkjøpte ved å benytte seg av fundamental analyse.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Teknisk overkjøpt

Innenfor teknisk analyse har det blitt vanlig å bruke indikatorer som RSI og Bollinger Bands. Relative Strength Index måler kursutviklingen over tid, og vil hele tiden ha en verdi mellom 0 og 100. Normalt vil det tolkes som at en aksje er overkjøpt når RSI viser en verdi over 70. Bollinger Bands er en priskanal som bygger på et glidende gjennomsnitt og standardavvik. Når aksjekursen beveger seg mot det øvre båndet for standardavvik kan aksjen være overpriset. Trendtradere vil ofte snakke om tekniske trender, og brukes det regresjonstrend kan det også snakkes om overkjøpte aksjer. Dette vil være når aksjekursen beveger seg på oversiden av gjennomsnittslinjen.

Fundamentalt overkjøpt

Når det gjelder fundamental analyse kan vi også snakke om at en aksje er overkjøpt. I disse tilfellene vil det være multipler som Price/Earnings, Price/Book og Price/Sales som legges til grunn. Price/Earnings er en multippel som viser forholdet mellom aksjekurs og earings per share. P/B eller Price/Book viser på sin side forholdet mellom aksjekurs og selskapets bokførte verdier pr aksje. En annen multippel som ofte brukes, i tillegg til mange andre, er Price/Sales. Denne viser forholdet mellom aksjekursen og selskapets salgsinntekter. For å vurdere om en aksje er overkjøpt ved å bruke multipler er det vanlig å sammenligne multipler for flere selskaper som driver innenfor samme bransje. Det er også vanlig å vurdere hvordan et selskaps Price/Earnings eller Price/Book har utviklet seg over tid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

8 + nine =