Meny Lukk

Price discovery

hva er Price discovery

Price discovery er prosessen for å finne prisen på et finansielt instrument. Forenklet kan vi si at det er punktet hvor kjøper og selger blir enige om en pris og en handel blir utført.

Price discovery

Prosessen er avhengig av både materielle og immaterielle faktorer som tilbud og etterspørsel, risikoappetitt, og økonomiske og politiske forhold. Altså er dette en av de viktigste funksjonene på en markedsplass. Price discovery går ut på å finne punktet hvor tilbud møter etterspørsel. I økonomifaget fremstilles det med en tilbudskurve og en etterspørselkurve. På punktet hvor tilbudskurven og etterspørselskurven møtes finner vi prisen hvor transaksjonen gjennomføres.

Anbefalt nettmegler for CFD-trading med aksjer
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Enkel registrering med BankID

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 74% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din.

Formen på etterspørselskurven og tilbudskurven avhenger av flere ulike faktorer. Vi har allerede nevnt risikoappetitt, og økonomiske og politiske forhold. I tillegg kommer faktorer som størrelse på transaksjonen, sted transaksjonen utføres på, lagring- og transportkostnader, og psykologien hos kjøper og selger.

Price discovery skiller seg fra verdsettelse, som for eksempel med DCF modell. Verdsettelse finner en verdi ved å bruke en modell, mens prosessen her gjøres på et marked i et samspill mellom selgere og kjøpere. Prisen vi finner i markedet blir ofte omtalt som markedspris, men prisen vi kommer frem til ved å gjøre en verdsettelse omtales som rettferdig pris.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

4 × 4 =