Meny Lukk

Price discovery

hva er Price discovery

Price discovery er prosessen for å finne prisen på et finansielt instrument. Forenklet kan vi si at det er punktet hvor kjøper og selger blir enige om en pris og en handel blir utført.

Price discovery

Prosessen er avhengig av både materielle og immaterielle faktorer som tilbud og etterspørsel, risikoappetitt, og økonomiske og politiske forhold. Altså er dette en av de viktigste funksjonene på en markedsplass. Price discovery går ut på å finne punktet hvor tilbud møter etterspørsel. I økonomifaget fremstilles det med en tilbudskurve og en etterspørselkurve. På punktet hvor tilbudskurven og etterspørselskurven møtes finner vi prisen hvor transaksjonen gjennomføres.

Kurtasjefri aksjehandel på 16 børser - invester i mer enn 2000 aksjer uten kurtasje
  • Anbefalt nettmegler
  • Ingen kurtasje - lav spread
  • Gratis realtidskurser og teknisk analyse
  • Delta i eToro Aksjeforum
  • Godkjent av Finanstilsynet

Kapitalen din er utsatt for risiko. Andre kostnader kommer i tillegg. For mer informasjon, besøk etoro.com/trading/fees

Formen på etterspørselskurven og tilbudskurven avhenger av flere ulike faktorer. Vi har allerede nevnt risikoappetitt, og økonomiske og politiske forhold. I tillegg kommer faktorer som størrelse på transaksjonen, sted transaksjonen utføres på, lagring- og transportkostnader, og psykologien hos kjøper og selger.

Price discovery skiller seg fra verdsettelse, som for eksempel med DCF modell. Verdsettelse finner en verdi ved å bruke en modell, mens prosessen her gjøres på et marked i et samspill mellom selgere og kjøpere. Prisen vi finner i markedet blir ofte omtalt som markedspris, men prisen vi kommer frem til ved å gjøre en verdsettelse omtales som rettferdig pris.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

two × 3 =